,,We hebben heel erg ingespeeld op het digitale en de activiteiten vooral online laten plaatsvinden. Zo hebben we online Fifa-toernooien gehouden, waar jongeren zich voor konden aanmelden. Ook hebben we een aantal tekenacties gedaan. Die werden digitaal opgezet, maar er werden echte kaartjes en tekeningen gemaakt die we dan weer bij eenzame ouderen bezorgden om ook hen een hart onder de riem te steken. We hebben daar toen de kinderraad en het Creatief Centrum ook bij betrokken en er een prijsvraag aan gekoppeld." Ook met de scholen heeft SOJS nauw contact. In de periode van de schoolsluiting konden de medewerkers van SOJS ook daar wat betekenen. ,,Er waren twee scholen die ons vroegen te helpen met de noodopvang en sportactiviteiten te organiseren. Zij hadden niet de ruimte om alle kinderen op te vangen en wij hebben hen toen een handje toegestoken. Het was natuurlijk allemaal een beetje schakelen, je mist vooral het echte contact met de kinderen en jongeren. Het pand was gesloten, we moesten deels thuis werken en deels aanwezig zijn in het pand, maar ook daar vonden we een modus in."

Voor de zomer hebben de medewerkers van SOJS een alternatief programma op poten gezet. ,,We hebben natuurlijk nog steeds te maken met alle maatregelen rond het coronavirus en we moeten steeds inspelen op alle veranderingen. Per dag zijn er 500 tot 600 kinderen en 100 vrijwilligers aanwezig tijdens een KNOTS-week. Met een heel aantal vrijwilligers in de risicogroep is het dit jaar gewoon heel lastig. Daarom hebben we dit jaar de KNOTS-box in het leven geroepen een box gevuld met heel aantal materialen waarmee de kinderen thuis onder begeleiding van filmpjes aan de slag kunnen. Er zit bijvoorbeeld scheepstouw in. Het Nationaal Baggermuseum maakt een filmpje waarop een medewerker uitlegt hoe je verschillende scheepsknopen maakt. De box kan worden besteld bij Top 1 toys in Sliedrecht voor 4 euro. Donderdag en vrijdag 20 en 21 augustus kan de box worden opgehaald. Ook hebben we in die laatste week nog bijvoorbeeld een rugbylinic, een wielrenclinic en een wipe oud spektakel in het zwembad. Het is dit jaar iets anders dan normaal, maar zo heeft de jeugd toch een leuke zomer."

Groen is blij met alle samenwerkingen die SOJS heeft in Sliedrecht om alle activiteiten te organiseren. ,,Het is mooi om te zien hoe de KNOTS-week leeft in Sliedrecht. Sommige bedrijven en organisaties kunnen daar financieel aan bijdragen, anderen denken vooral mee. We zijn met alles blij om de jeugd van Sliedrecht een toffe zomer te geven." Meer informatie over de activiteiten van SOJS is te vinden op www.sojs.nl.

door Marjanne Dijkstra