Maar plots kwam daar een kentering. ,,In februari merkten we dat steeds meer bedrijven bij ons aan klopten, omdat ze hun meetings virtueel wilden laten plaatsvinden. Ineens kregen we het weer druk”, vertelt Johan Westerlaken van De Jong Av Solutions. ,,In februari hadden we bijvoorbeeld een meeting in Budapest waar de Chinese delegatie vanwege corona al niet meer naar toe mocht. Toen ging een deel van deze meeting dus al virtueel; de Chinezen keken online mee”, legt Ron Westerhout uit. 

De Gorcumse Johan Westerlaken en de Sliedrechtse Ron Westerhout werken bij het Giessenburgse bedrijf De Jong AV Solutions. Gorcumers kennen het bedrijf misschien van hun werk voor het Lingehavenconcert, maar ook het Internationaal Film Festival Gorinchem maakt gebruik van de kennis van de Giessenburgers. De Jong AV Solutions werkt nationaal en internationaal. 

Dingen die altijd onmogelijk leken, kunnen nu ineens wel,,Het is een ontzettend interessante tijd voor ons”, vertelt Johan Westerlaken. ,,Je ziet dat de wereld door de uitbraak van het coronavirus tot stilstand komt, maar tegelijkertijd komt alles in een stroomversnelling terecht. Dingen die altijd onmogelijk leken, kunnen nu ineens wel. En dat brengt heel mooie ontwikkelingen met zich mee.”

DIGITALE BESLUITVORMING Een van die ontwikkelingen is bijvoorbeeld de mogelijkheid om als gemeenteraad digitaal besluiten te nemen. In deze crisis is het belangrijk dat gemeenteraden kunnen blijven vergaderen. Daarom heeft minister Knops de spoedwet digitalisering in het leven geroepen. De Eerste Kamer heeft vorige week dinsdag ingestemd met de spoedwet digitale besluitvorming voor gemeenteraden. De Jong AV Solutions helpt de gemeente Molenlanden en de gemeente Gorinchem om deze manier van vergaderen mogelijk te maken. 

Westerlaken: ,,De vrijdag voordat de lockdown werd afgekondigd hebben wij onze studio opgebouwd. We dachten: dat kan wel eens handig gaan worden.” En dat bleek juist. Vanaf de eerste week wordt de studio gebruikt door bijvoorbeeld de gemeente Molenlanden. De burgemeester, gemeentesecretaris en griffier van de gemeente Molenlanden kwamen naar de studio in Giessenburg en de gemeenteraad en het college keken thuis mee op hun eigen computer of tablet. De vragen werden ingestuurd via de chat en aan het einde van de bijeenkomst beantwoord. Ook inwoners van de gemeente konden de sessie online volgen. 

REGIE In Gorinchem werd het iets anders aangepakt. Daar vonden de opnames niet plaats in de studio van De Jong AV Solutions maar in de raadszaal van de gemeente, waar de voorzitter, de secretaris en de burgemeester aanwezig waren terwijl de raadsleden en het college de bijeenkomst thuis volgden. ,,Bij de gemeente Molenlanden hebben we de regie over de webcams, over de microfoons. Over alles eigenlijk. We leiden daar technisch gezien echt de vergadering”, legt Westerhout uit. De Jong AV Solutions heeft in Gorinchem Microsoft Teams gekoppeld aan het vergadersysteem dat daar gebruikt wordt. ,,In Gorinchem heb ik geen controle over het verloop van de bijeenkomst”, vertelt Johan. ,,Ik zorg er daar vooral voor dat het blijft werken.”

Bij de gemeente Molenlanden hebben we de regie over de webcams, over de microfoons. Over alles eigenlijkWesterhout en Westerlaken zijn positief over de manier waarop de raadsleden en de verschillende colleges met de veranderingen omgaan. ,,Ik moet zeggen dat het allemaal eigenlijk super soepel gaat. Je merkt toch dat de mensen na een aantal keren gewend raken aan het systeem”, vertelt Westerhoudt. ,,Ze gaan het leren”, vult Westerlaken aan. ..Ze gaan elkaar ook steeds meer corrigeren”, lacht Westerlaken. ,,Dat is wel heel erg leuk om te zien.”

Westerlaken vertelt dat de noodgedwongen veranderingen vanwege de coronacrisis desondanks zorgen voor mooie ontwikkelingen. Het bedrijf dat bijvoorbeeld de streaming verzorgt in de Gorcumse raadszaal is nu bezig met de ontwikkeling van een teams-achtige omgeving die aan het vergadersysteem kan worden gekoppeld. ,,Zo krijg je een hybride meeting waarbij wethouders of raadsleden die door omstandigheden niet live in de raadszaal aanwezig kunnen zijn vanuit huis toch volwaardig deel kunnen nemen aan de vergadering. Dat zijn technieken die wij in het bedrijfsleven al jaren verzorgen, maar het is mooi te zien dat dat nu ook bij gemeenten wordt opgepakt.”

IKEA ,,We zien ook dat het bedrijfsleven er nu ineens anders over gaat nadenken. Van weken waarin het werk nagenoeg stilstond, gingen we vrij snel naar een tijd die voor ons best wel weer druk is”, legt Westerlaken uit. ,,We hebben grote meetings gehad voor bijvoorbeeld Ikea, maar er staan ook nog allerlei andere zaken op stapel.”

,,Iedereen kan online vergaderen”, vult Westerhout aan. ,,Maar willen juist dat stukje extra service verlenen. Ikea bijvoorbeeld, bij zo’n bedrijf wordt er toch gevraagd of er even 3000 medewerkers mee kunnen kijken. Zij kiezen als bedrijf bewust voor ons omdat wij technisch gezien alles uit handen nemen. Wij zorgen er voor dat de powerpoint klaar staat, we regelen dat de video op tijd wordt ingestart. Daar hoeft Ikea niet meer over na te denken.”

We regelen alles. Daar hoeft Ikea niet meer over na te denken

Maar ook kleinere bedrijven weten De Jong AV Solutions inmiddels te vinden, vertelt Westerhout. ,,Vanmiddag presenteert een directeur de jaarcijfers van zijn bedrijf in de studio zodat alle medewerkers mee kunnen kijken en luisteren.” Westerlaken vult aan: ,,Met deze studiofaciliteit staat de hoofdpresentator, en of dat nu een burgemeester is of een directeur, in een volledig plaatje. Het is alsof ze in een televisiestudio staan. Wat zeg ik, het is gewoon hetzelfde als op televisie.”

,,Door al deze ontwikkelingen zijn we nu zelf ook aan het kijken hoe we dingen anders aan kunnen gaan pakken”, aldus Westerhout. ,,Je probeert zo het pakket dat je aan je klanten kan aanbieden groter te maken. We zien dat de verwachtingen van onze klanten ook hoger worden. De voting, de interactie, de meeste mensen willen dat dat hetzelfde verloopt als bij een live meeting. Zo zijn we bijvoorbeeld samen met een concullega aan het kijken hoe we 3D omgeving kunnen ontwikkelen. Je wilt je als bedrijf uiteindelijk toch ergens in onderscheiden.”

De Jong AV Solutions
Foto: De Jong AV Solutions
Ron Westerhout: ,,In Molenlanden leiden wij technisch gezien de vergadering."
De Jong AV Solutions
Foto: De Jong AV Solutions
Johan Westerlaken in de studio van De Jong AV Solutions.