,,Hoe zou het wel kunnen?” Met deze vraag ging het team van kampeerterrein De Lievelinge, nadat minister-president Mark Rutte de diverse corona-maatregelen had aangekondigd, aan de slag. ,,Dat zit in ons DNA. We kijken altijd naar wat er wel kan. Wij zijn gewend om in oplossingen te denken”, aldus Thomas Nova, directeur van De Lievelinge in Vuren.

Als eerste werden de praktische zaken opgepakt. Sanitaire voorzieningen moeten tot 1 juli gesloten blijven op campings. De eigenaren van De Lievelinge, die veelal een achtergrond in festivalindustrie hebben, hoefden niet lang na te denken over de eerste prioriteit: elke kampeerplek een eigen toilet in de vorm van een Dixie. Plekken werden groter gemaakt en desinfecteermiddel werd ingeslagen.

Toen die eerste hobbel was genomen ging het team pas nadenken over de vraag: hoe gaan we recreëren, vertelt Nova. ,,We pelden het bezoek aan onze camping als het ware langzaam af. Bij elke stap dachten we na over oplossingen zonder dat de gezellige sfeer waar De Lievelinge om bekend staat in gevaar komt.”

Quality time met familie wordt nu misschien nog wel meer ervaren

QUALITY TIME En dat betekent een flink aantal praktische maatregelen zoals de eerder genoemde Dixies, desinfecteerspray op diverse plekken op de camping, reserveren verplicht en anderhalve meter afstand houden. Maar ook een aantal zeer creatieve oplossingen die ervoor zorgen dat de gasten alsnog een fijne tijd hebben op de camping. ,,De sfeer is zeker anders dan anders. Het voelt een beetje desolaat. Maar tegelijkertijd merk je dat er een heel relaxte sfeer is. De quality time met familie wordt nu misschien nog wel meer ervaren dan tijdens voorgaande seizoenen.”

De gezellige buitenbar met kampvuurplek bij de ingang van de camping vormde “vóór Corona” het hart van de camping. Die bar is omgebouwd voor de speciaal voor deze bizarre tijden in het leven geroepen radiozender van het kampeerterrein. Nu zorgt die radiozender voor de onderlinge verbondenheid. Medewerkers van de camping presenteren zelf allerlei radioprogramma’s. Van een kookprogramma tot Kidslabradio, Van yogaradio tot een actualiteitenshow. Via een handige app en een eigen speakerboxje kan iedereen vanaf zijn eigen kampeerplek naar de uitzendingen luisteren. ,,Voor sommige programma’s zoals bijvoorbeeld de kookrubriek of KidsLabradio maken we pakketjes zodat de luisteraar ook echt aan de slag kan met het klaarmaken van het recept of de proefjes van het KidsLab.”

GEZOND VERSTAND ,,We kunnen het nog zo mooi verzinnen, uiteindelijk zijn we afhankelijk van de gasten en de manier waarop zij met onze oplossingen om gaan. Onze medewerkers zijn de hele dag aanwezig om mee te kijken en waar nodig iedereen te wijzen op de oplossingen die we hebben bedacht. We hopen dat onze gasten hun gezonde verstand gebruiken en zo een deel van de oplossing te zijn. Tot nog toe gaat dat heel goed”, vertelt Nova enigszins opgelucht. ,,Ja, ik had toch wel een vorm van gezonde wedstrijdspanning op de dag dat De Lievelinge, drie weken later dan normaal, weer open ging voor het publiek. Je weet van tevoren niet hoe het gaat lopen.”

Met zijn allen proberen we het beste te maken van deze crisis

Om te voorkomen dat het te druk en te vol wordt op de Lievelinge is voorlopig bijna helft van de kampeerplekken geschrapt. ,,Ik ben ontzettend blij dat we dankzij alle slimme oplossingen gewoon open kunnen, maar we lopen wel een groot deel van onze inkomsten mis”, aldus Nova. ,,Eenderde van onze inkomsten halen wij uit de bruiloften en partijen die hier op de camping gevierd worden. Dat zit er voorlopig nog niet in. Ik probeer dat nu maar een beetje los te laten. Het is zoals het is.”

JAMEZZ Een ander belangrijk onderdeel van het kampeerterrein midden in het Lingebos is het restaurant Kees en Kwartel. Daar tref je nu geen overvol terras, maar dat betekent niet dat er in de keuken niet keihard gewerkt wordt. ,,We hebben de hulp ingeschakeld van de butler-app Jamezz. Onze gasten bestellen vanuit hun luie kampeerstoel en de koks in ons restaurant gaan aan het werk. Gasten krijgen een seintje als het eten afgehaald kan worden.” En dankzij een slimme, circusachtig ogende lopende band (,,Ooit op de kop getikt tijdens een uitverkoop van de cliniclowns”, aldus Nova) gebeurt ook dat met gemak op anderhalve meter afstand. 

,,En ook de zweefmolen draait, weliswaar in aangepaste vorm, door”, lacht Nova. ,,De zweefmolen is voor veel kinderen toch wel dé fijnste plek op deze camping. Die moest gewoon blijven draaien. Nu dus met om en om een stoeltje met daarin een grote knuffel. En niet met allemaal dicht op elkaar staande kinderen die dringen om een plekje te bemachtigen, maar intekenlijsten op naam waardoor je met anderhalve meter afstand kan wachten tot je aan de beurt bent. En na elke ronde wordt de zweefmolen uitgebreid gedesinfecteerd."

,,We hopen dat we onze gasten met al deze slimme oplossingen, toch het gevoel van vrijheid kunnen geven dat zo onlosmakelijk verbonden is aan het verblijf op kampeerterrein De Lievelinge. Onze gasten hebben écht vakantie als ze hier zijn. Met zijn allen proberen we het beste te maken van deze ongekende crisis.”

door Mirjam de Swart

Chris Heijmans
Foto: Chris Heijmans
Al direct bij de ingang maken de gaten kennis met de slimme anderhalve meter oplossingen van De Lievelinge
Chris Heijmans
Foto: Chris Heijmans
De buitenbar, het hart van de camping, is vanwege corona omgebouwd tot radiostation.
Chris Heijmans
Foto: Chris Heijmans
Op ludieke wijze maakt de Lievelinge haar gasten duidelijk dat corona een serieuze zaak is.