Twee meisjes blazen op een bankje buiten het zwembad hun opblaasbanden op. Vervolgens rennen ze naar de ingang, die niet aan de voorkant zit zoals gebruikelijk, maar voor de gelegenheid aan de zijkant. Zo staan mensen direct bij het buitenbad. Vooraf konden bezoekers een kaartje kopen voor de try out middag, waarna aan de kassa de tickets op de telefoons gescand worden voor een vlotte doorstroom.

Al snel liggen er bezoekers op het gras en spetteren kinderen in het water. Zoals Tom de Stigter (31) uit Genderen, samen met zijn zoontje Noud (4). Het jongetje blijft van de miniglijbaan af roetsjen. ,,Super!” reageert Tom op de vraag wat hij ervan vindt dat er weer buiten gezwommen kan worden bij het Gorcumse zwembad. ,,We kwamen er voorheen vaak. We hadden wel een klein zwembadje thuis, maar het is toch fijn dat we hier weer kunnen zwemmen, want dat is toch anders.”

HYPER Daar sluit bezoekster Marieke Cillari (41) uit Hendrik-Ido-Ambacht zich bij aan. Terwijl zij ligt te zonnen op het grasveld, houdt ze met een scherp oog haar zoontje en zijn vriendje in het zwembad in de gaten. ,,Die twee stuiterballen zijn helemaal hyper! Nu er ook geen schoolzwemmen is, vind ik het fijn dat ik weer met de kinderen naar een buitenbad kan. Ze hebben het heel erg gemist. Ik hoop dat dit zwembad vaker open gaat, want in onze woonplaats gaat het zwembad waarschijnlijk de komende tijd niet open. Dus dan blijven we hier komen als dat kan.”

Het deed ongelooflijk pijn dat we met het mooie weer niet open konden.

TRICKY Dat laatste is wel de intentie, vertelt directeur Rob Koster. ,,We willen zoveel mogelijk open. We draaien op 30 procent van ons vermogen, maar hebben wel 100 procent kosten. Normaal gesproken kunnen er 150 mensen in het buitenbad en we hebben voor deze middag 120 kaarten verkocht. Dat is mooi. We merken dat er grote vraag is bij het publiek naar recreatief zwemmen en daarom hebben we gekeken hoe we met de maatregelen mensen zoveel mogelijk tegemoet kunnen komen. We gaan nog evalueren en vervolgens gaan we een planning maken. Het weer blijft tricky: je kunt niet ineens naar binnen gaan met z’n allen.”

PIEKEN VERMIJDEN Van tevoren moest er van alles onder de loep genomen worden. ,,Het is een uitdaging – het begint al bij de kassa: je moet pieken vermijden, vandaar dat mensen kaartjes moesten reserveren. We reinigen de toiletten extra, zetten de ligbedden uit elkaar. Verder houden we in de gaten of mensen afstand houden. Of er wat van gezegd wordt als dat niet zo is? Ja, maar we zijn natuurlijk geen handhavers. We gaan ervan uit dat iedereen ook een beetje zelf verantwoordelijkheid neemt. Ik verwacht wel dat mensen zich aan de maatregelen houden.”

Rob is blij dat ze weer aan de slag kunnen in het buitenbad en dat mensen weer kunnen komen zwemmen. ,,Het deed ongelooflijk pijn dat we met het mooie weer niet open konden.”

door Eline Lohman

Eline Lohman
Foto: Eline Lohman
Het zoontje van Marieke Cillari en zijn vriendje.
Eline Lohman
Foto: Eline Lohman
Tom de Stigter met zijn zoontje Noud.
Eline Lohman
Foto: Eline Lohman
Tom de Stigter met zijn zoontje Noud.