door Eline Lohman

Dit jaar bestaat het bedrijf 107 jaar, om precies te zijn op donderdag 23 april. ,,Van al die jaren hebben we nog best wat spullen", vertelt Jeffrey. ,,Door het coronavirus hadden we het laatst rustig in de winkel en gingen we opruimen. Toen kwamen we nog oorlogsdocumenten tegen, zoals ruim 50 schoenenbonnen. In de Tweede Wereldoorlog kochten mensen spullen op de bon, zoals schoenen. Wij konden met die bonnen schoenen halen in Brabant."

Met 'wij' bedoelt Jeffrey zijn opa, die 96 is en nog altijd geregeld in de winkel komt. Jeffrey wil de bonnen graag op een bepaald moment teruggeven aan de familieleden. De bonnen zijn van J. van Willigen-Nederlof, Merwestraat 8; G. Nomen, Da Costastraat 8; K.A. Nederlof, Langstraat 34, A. Boer, Admiraal de Ruyterstraat 7; G.M. de Raad, Havenstraat 32; A. Goedhart, Noorderstraat 11; L.M. Schippers, Langstraat 8; M.C. Breedveld, Middenstraat 31; K. de Bruin, P. Rijsdijkstraat 39; J. Spruyt, Trompstraat 12; G. Vos, Admiraal de Ruiterstraat 30,  G. Jansen, Vermeerstraat 71; A. Blom, Rijshoutstraat 11, A.J. 't Jong, Stationsweg 57; A. Bot, Stationsweg 195, P. Mellegers, Dijkstraat 23; A. de Groot v.d. Aa, Burg. Ypeystraat 7; J. Nederlof, Langstraat 35 en C.T. Magnin, Burgstraat 50 in Gorinchem. Jeffrey: ,,In het kader van 75 jaar bevrijding willen we er een mooi herdenkingsmoment van maken. Prachtig dat de bonnen bewaard zijn gebleven, wij houden wel van die nostalgische dingen."

Met nostalgie denkt Jeffrey ook terug aan de Tweede Wereldoorlog, die hij uiteraard niet meegemaakt heeft. ,,Tijdens de oorlog bleef onze schoenenzaak gewoon open. Mijn opa heeft zich wel een paar keer moeten verstoppen, tijdens razzia's. Maar hij is gelukkig nooit meegenomen. Hij kon steeds weer in de winkel gaan staan. Mijn opa ging in die periode ook deels naar school, daar had hij een speciale pas voor zodat hij de straat op kon gaan."

Het is om allerlei redenen een gedenkwaardig jaar voor de familie, vertelt Jeffrey. ,,Dit jaar zitten we 100 jaar op deze locatie en het is ook precies 100 jaar geleden dat mijn overgrootouders getrouwd zijn, de ouders van mijn opa. Wij wilden het feit dat we hier 100 jaar zitten vieren, maar door corona doen we dat pas in september."