Het is een regenachtige middag in Sliedrecht, maar het Sliedrechts Museum straalt op de Kerkbuurt. Enkele jaren geleden werd het pand verbouwd en kwam er vooral aan de achterkant veel ruimte bij. Voorzitter Van Willigen, die stelt namens het hele bestuur te spreken, steekt van wal. ,,Het Sliedrechts Museum heeft nooit hele grote bezoekersaantallen gehad. We hebben wel voldoende aanloop hoor, maar we mogen zeker meer bezoekers krijgen. Wat je hier vindt is puur de Sliedrechtse historie. Als je die een keer hebt gezien kom je niet zo snel meer. Daarom werken we veelvuldig met exposities. Ook hebben we toen het nieuwe pand werd geopend een tijdslijn van de historie van Sliedrecht gerealiseerd. Op deze manier wilden we schooljeugd, maar ook een ander publiek aanspreken."

Het museum wordt onder andere ondersteund door de gemeente en door een groep ondernemers en Sliedrechters die het belangrijk vinden dat de Sliedrechtse historie wordt gewaarborgd. Zij zijn verenigd in een groep 'vrienden van het museum'. Vanuit die gelden kon het museum uitbreiden en mede door gemeentelijke subsidie hoeft het museum geen hoge entreekosten te heffen. Van Willigen: ,,Ook dat moet de drempel voor een bezoek lager maken." 

Het Sliedrechts Museum werkt enkel met vrijwilligers. Omdat veel van hen toch in de risicogroep vallen, is het bestuur van het museum daar heel voorzichtig mee, zo vertelt Van Willigen. "Omdat we normaal in de zomer ook dicht gaan, besloten we eerst pas 1 september open te gaan. Nu alles wat versoepelt, blijven veel mensen toch in de buurt en het leek ons dan wel zo vriendelijk om toch open te zijn in de zomer. Gelukkig stonden veel vrijwilligers daar welwillend tegenover, maar veiligheid staat natuurlijk voorop, dus we hebben ook mensen die het nog niet zien zitten. Met de heropening kunnen mensen als ze in Sliedrecht in de buurt zijn hier toch een kijkje komen nemen. Het zou mooi zijn als meer mensen uit heel Nederland hier een kijkje komen nemen. Eigenlijk zou onze expositie 'de gezondheidszorg in Sliedrecht' lopen van 1 februari tot eind mei, maar nu loopt hij sowieso tot begin september."

Het museum werd vrij snel ingericht op alle maatregelen die bij de bestrijding van het coronavirus komen kijken. Van Willigen vertelt: ,,Gezien onze normale aanloop is de anderhalve meter prima te handhaven in het museum. We hebben bij de ingang desinfecterende handgel staan. Ook heeft een van de vrijwilligers een afscheiding geregeld voor bij de balie en hebben we pijlen op de grond geplakt voor de looprichting. Het is wel de bedoeling dat mensen een reservering maken via de website of telefonisch. We hebben wel veel zin om open te gaan, het museum is ervoor om mensen dingen te laten zien. Wij zijn er helemaal klaar voor."

Het Sliedrechts Museum is op afspraak geopend op woensdag en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie: www.sliedrechtsmuseum.nl.

door Marjanne Dijkstra

Marjanne Dijkstra
Foto: Marjanne Dijkstra