,,Het was een hele bijzondere dag”, zo blikt Van der Starre terug op de zaterdag waarop het monument werd onthuld. ,,Er kwamen bij die dag veel emoties kijken het regende heel hard. Voor mij gaf dat iets extra’s aan de dag. Iemand zei: ‘Sliedrecht huilt eindelijk’. Het waren de tranen die onze vaders niet konden vergieten, zoals een van de zoons van een Merwedegijzelaar ook zei. Ik vond het wel wat hebben. Het was niet koud en het paste bij de trieste ambiance van de dag. De onthulling was door de aangescherpte coronamaatregelen in een klein gezelschap en door de gemeente Sliedrecht was alles goed voorbereid, dus ik stond gewoon droog onder een paraplu.”

De dag was voor Van der Starre de apotheose in de erkenning voor haar vader en alle andere Merwedegijzelaars die bij de razzia van 16 mei 1944 werden opgepakt. ,,De aanloop naar de totstandkoming van het monument duurde zo lang. Maar nu het er is: het is zó mooi, ik kan bijna niet geloven dat het er nu echt staat. Ik ben sinds zaterdag elke dag even gaan kijken, zondag zag het er in de zon alweer anders uit. Ik heb heel veel reacties van mensen gehad over hoe mooi en bescheiden ze het monument vinden met een passende symboliek. Het is iets dat binnenkomt. Ik ben er echt heel content mee. Het is een ontzettend waardig eerbetoon naar alle Merwedegijzelaars en hun families. Mijn vader vond de weinig tot de verbeelding sprekende plaquette die in de jaren ‘80 op de kerk werd aangebracht al heel wat, maar dit monument in zelf alle drie de gemeentes zou hem werkelijk diep geraakt hebben.”

Van der Starre is heel erg opgelucht. ,,Zondag heb ik het allemaal even moeten laten bezinken en maandag had ik een dipje van de ontlading. Ik ben hier zo lang mee bezig geweest, maar natuurlijk niet alleen. Ook met de commissie voor het monument en de gemeenten die hier ontzettend in hebben geholpen. Wat het monument betreft ben ik klaar en hoef ik nergens meer aan te sjorren. Er is ook net een nieuwe druk van het boekje uit. Maar ik ben nooit klaar. Ik krijg nog altijd veel vragen van mensen en ook informatie die ik dan toevoeg aan de website www.merwedegijzelaars.nl. Dat houdt nu niet op. Dat staat los van het monument. Dat staat er nu, zodat ook toekomstige generaties kennis van de geschiedenis kunnen blijven nemen. Dat geeft rust en een goed gevoel.”

door Marjanne Dijkstra