Scheffers legt uit dat ook het Baggermuseum zich heeft aangepast aan deze bijzondere periode. ,,Het wordt natuurlijk heel anders nu voor iedereen. Voor bezoekers, maar zeker ook voor vrijwilligers. Het vergt een andere manier van begeleiden, er kan minder uitgebreide informatie worden gegeven. Een aantal van onze vrijwilligers zal niet komen gezien hun leeftijd, maar een aantal kiest ervoor om dat wel te doen, ze hadden daar een vrije keuze in."

Het museum heeft alle middelen in huis om veilig open te kunnen gaan. ,,We hebben een protocol, dat onder andere te vinden is op onze website en overal staat desinfectiemiddel. Het is mooi om te zien hoe al onze vrijwilligers meedenken hoe we het beste open kunnen gaan. Zo heeft een van hen een formulier ontwikkeld op onze site waarmee je je kunt aanmelden voor een bezoek, een ander heeft plexiglas bevestigd bij de balie en weer een ander heeft de pijlen voor het eenrichtingsverkeer op de grond aangebracht. Ook buiten in de Baggerpraktijktuin zijn er met gele spuitverf pijlen aangebracht. Buiten staat er ook een terrasje met drie tafeltjes die ver genoeg uit elkaar staan om van een kopje koffie te genieten. Iedereen heeft de schouders eronder gezet en we hopen dat de mensen nu ook weer willen komen."

De afgelopen maanden heeft het museum sterk ingezet om het museum digitaler te maken. Scheffers legt uit: ,,Zo hebben we sinds kort Wi-Fi voor de gasten van het museum, maar kunnen mensen op onze site ook allerlei filmpjes bekijken. In het digitale museum zijn filmpjes te vinden over baggeren of over ervaringen in het museum. We hebben onder andere filmpjes over iemand die vertelt over baggeren in de middeleeuwen en iemand die kapitein was op een baggerschip in de jaren tachtig en Vietnamese vluchtelingen meenam. Bezoekers kunnen de filmpjes nu dus ook in het museum bekijken, maar thuis is het ook leuk om te zien."

De Baggerpraktijktuin is volgens Scheffers uitermate geschikt voor grootouders en hun kleinkinderen. ,,Zeker in deze tijd. Je kunt lekker met de kleinkinderen op pad en tóch afstand houden. Kinderen kunnen van alles doen in de tuin, zo kunnen ze snijkoppen vervangen, is er een baggermolen, een fiets die laat zien hoe de pomp werkt, een hijskraan en een gravertje. We hebben ook radiografisch bestuurbare bootjes. Het zijn een aantal technische dingen in het klein waar baggeraars elke dag mee te maken hebben. Kinderen kunnen veel doen en zelf ontdekken en gewoon even lekker rennen in de tuin."

Het Baggermuseum gaat vanaf 3 juni open in twee tijdsblokken. ,,We hebben een tijdsblok van half 2 tot half 4 en van half 4 tot 5. Per blok kunnen er twaalf mensen inschrijven om langs te komen. We vragen de mensen van het eerste tijdsblok overigens niet om om half 4 weg te gaan, in totaal mogen we namelijk dertig mensen ontvangen. Eind njuni opent een nieuwe tentoonstelling over bergen of baggeren. Aan de hand van een zestal scheepswrakken laten we zien welke beslissingen er zijn genomen."

Meer informatie over het Nationaal Baggermuseum en inschrijven voor een bezoek kan via www.nationaalbaggermuseum.nl

door Marjanne Dijkstra

Baggermuseum
Foto: Baggermuseum
Baggermuseum
Foto: Baggermuseum
Baggermuseum
Foto: Baggermuseum
Baggermuseum
Foto: Baggermuseum
Baggermuseum
Foto: Baggermuseum
Baggermuseum
Foto: Baggermuseum
Baggermuseum
Foto: Baggermuseum