Dick is ict’er van beroep, maar maakt in zijn vrije tijd graag tijd vrij voor het maken van reizen en het schrijven van boeken. In december gingen zijn vrouw en hij naar Australië, vertelt hij. ,,Het is de zevende keer dat we daar waren. We moesten de route soms wat veranderen vanwege de bosbranden. Je ziet het landschap gewoon veranderen na zo’n bosbrand. Waar die fascinatie voor Australië vandaan komt? Vanwege de mooie wildlife, zoals koala’s, wallaby’s, kangoeroes en bijzondere soorten reptielen. Er zijn niet zoveel landen waar je zo gemakkelijk wildlife kunt zien. Verder in Zuid-Afrika en Canada, ook landen waar we geweest zijn. Met name Zuid-Afrika is een van onze favorieten, naast dus Australië.”

NOORDELIJK Het is soms wel even wennen aan het Australische weer, vindt de Sliedrechter. ,,Het is heerlijk om in de Australische zomer te reizen. Maar dat betekent ook dat het dik 40 graden kan zijn. Dat is net iets minder lekker… Het is een makkelijk te bereizen land. We zijn nu vrij noordelijk geweest in Australië, maar we zouden graag nog wat noordelijker willen gaan. We houden van afgezonderde plekken. Die kom je in Australië zeker tegen. Net als mooie verhalen. We kwamen bij een stel, die man en vrouw waren een dierenopvang begonnen, ze specialiseren zich in de opvang van sugar gliders en fruitbats, waar ze grote vliegkooien voor hebben. De ict’er in mij kwam naar boven en toen zijn we een website voor het stel begonnen te maken zodat mensen kunnen doneren voor de opvang, www.wildlifecare-downunder.org.”

De volgende reisplannen van het stel, dat geen kinderen heeft, liggen al klaar. Dick: ,,Het wordt waarschijnlijk Noorwegen. Op ons wensenlijstje staat bijvoorbeeld nog Oman. We zijn in diverse relatief weinig bezochte landen geweest, zoals Bhutan of Honduras.”

Van ‘op vakantie gaan’ is het ‘reizen’ geworden

De passie voor reizen is gaandeweg ontstaan, vertelt Dick. ,,Thuis gingen wij met het gezin altijd wel op vakantie, maar buiten Nederland reizen was iets bijzonders. Ik heb wel veel gezien, kreeg veel mee, maar het was in het gezin niet gebruikelijk om naar allerlei landen te gaan. De liefde voor reizen heeft zich ontwikkeld. Van ‘op vakantie gaan’ is het ‘reizen’ geworden. Het geeft een hoop vrijheid en je maakt bijzondere dingen mee, dat vind ik het fijne van reizen.”

Als Dick niet reist of niet met zijn werk bezig is, pakt hij geregeld pen en papier. Hij heeft inmiddels drie boeken geschreven: twee over zijn vakgebied ict en het andere over reizen. Een nieuwe pennenvrucht is alweer in de maak. ,,Ik ben bezig met het schrijven van een historische thriller. Die heeft niets te maken met wat ik eerder heb gedaan, maar ik wilde eens wat anders doen. Het boek heeft een heel andere insteek. Ik kan er nog niet teveel over zeggen, maar wel dat het een Egyptisch thema heeft.”

OUDHEDEN Het reisvirus van Dick strekt zich dus nog verder uit dan enkel het bezoeken en beleven van de bestemmingen die hij aandoet. ,,Egypte vind ik een heel boeiend land, vanwege de historie. Voor de natuur hoef je er niet zozeer heen te gaan en het is moeilijk om er te reizen, maar de oudheden zijn ongekend, net als de fantastische kunst- en gebruiksvoorwerpen die er gemaakt zijn. Het is bijna onvoorstelbaar om te zien wat daar nog van over is. Op een reis naar Egypte is het idee voor mijn nieuwe boek ontstaan. Dat draait om de vraag wat er zou gebeuren als je mensen van nu in het oude Egypte laat leven. Ik hoop dat het boek nog dit jaar uitkomt.”

door Eline Lohman

Privé
Foto: Privé
De passie voor reizen is gaandeweg ontstaan. (Foto: Privé)