Kunst is nooit ver weg in het leven van Marleen. Sterker nog, het is alomtegenwoordig in haar leven. In haar huis, in haar werk, in haar vrije tijd. ,,Ik wist altijd al dat ik iets met kunst wilde doen”, vertelt Marleen. ,,Maar het heeft wel een tijdje geduurd voordat ik er daadwerkelijk iets mee ging doen. Ik heb een periode saai werk gedaan omdat er brood op de plank moest komen, maar in mijn vrije tijd was ik toen ook bezig met het maken van kunst. Het is een best eenzaam bestaan, dus ik ben altijd wel op zoek naar interactie met mensen.”

ATELIER Daarom geeft Marleen les op scholen in de hele regio, waarbij ze kinderen wat leert over kunst en het maken ervan. Ook geeft ze lessen in haar atelier aan huis en in de oude ULO in de Zusterstraat in Gorinchem. Op die laatste locatie heeft ze het Jeugdatelier opgezet, waarin kinderen aan de slag gaan met het maken van kunstwerken.”

De passie voor het maken van kunst is nog altijd even groot, zegt de Gorcumse, die getrouwd is en twee kinderen heeft. ,,De eerste kunstvorm waarmee ik in aanraking kwam, is textiel. Jarenlang ben ik textielkunstenaar geweest. Later ben ik aangestoken met het glasvirus. Ik vind glas zulk bijzonder materiaal om mee te werken.” Glasblazen leerde Marleen in Leerdam. ,,Ik liep met de oude meesters mee, om het ambacht onder de knie te krijgen. Daar is de passie voor glas ontstaan. Met glasblazen kun je de grondstoffen zand, kalk en soda omtoveren tot een transparante massa en dat vind ik zo bijzonder. Je kunt er veel mee doen – met heel eenvoudige grondstoffen kun je mooie dingen maken.”

TEXTIEL Ook al werkt Marleen veel met glas, textiel is ook nog altijd een stokpaardje van haar. ,,Ik breng mijn twee liefdes textiel en glas geregeld bij elkaar, om een mooie combinatie te maken. Ik ben een van de weinigen die dit doet. Ik maak bijvoorbeeld een soort schilderijen. Niet met een doek, maar met een glazen paneel waarop ik met vilt of een andere textielsoort werk. Er is niets aan geschilderd. Ik ben altijd bezig met het ontdekken van nieuwe kunstvormen. Zo heb ik recent etsen ontdekt. Ik was al wel aan de slag geweest met drukprint, maar nog niet met etsen. Koperplaatjes, zink, allerlei kleuren – daar ben ik mee bezig. Kan ik deze kunstvorm een beetje uittesten.”

door Eline Lohman