Samen voor Sliedrecht
,,Ik maak regelmatig foto's in Sliedrecht, bij verschillende activiteiten en evenementen. Samen voor Sliedrecht vroeg mij een keer of ik foto's wilde maken bij een Buitenspeeldag. Zodoende ben ik daar bij gekomen. Bij Samen voor Sliedrecht organiseren we allerlei activiteiten. We houden wat kleinere evenementen, zoals een stamppotavond of ijsjes uitdelen als het mooi weer is. René Serno – initiatiefnemer van Samen voor Sliedrecht - en ik hebben bijna dagelijks overleg over de voortgang.We zijn samen goede vrienden geworden, al zijn we het niet altijd eens met elkaar, maar zo vullen we elkaar ook aan.”

Vrijwilligerswerk
,,Dat is niet het enige vrijwilligerswerk dat ik doe. Ik doe bij verschillende stichtingen vrijwilligerswerk. Bij het Creatief Centrum ben ik penningmeester, bij Stichting Sliedrecht en Cultuur zit ik in het bestuur, bij de werkgroep Koningsdag organiseren René en ik normaal gesproken het straattheater en bij Stichting Welzijnswerk ben ik betrokken bij het maatjesproject. Ik ben actief voor de sociale media van allerlei initiatieven in Sliedrecht en ik heb zo'n 15 groepen op Facebook, de grootste met bijna 1.900 leden laat allerlei foto’s en nieuws uit Sliedrecht zien. Daar komt nog bij dat ik binnenkort maatjeswerk ga doen bij ASVZ Merwebolder.”

Voldoening
,,Ik ben nu 64 jaar en een aantal jaren geleden, na 40 jaar gewerkt te hebben op kantoor als hoofd administratie, ben ik zonder werk gekomen. Toen ben ik niet achter de geraniums gaan zitten. Op een geven moment ben ik toen vrijwilligerswerk gaan doen. Het geeft veel voldoening iets terug te doen. Ook was het een mooie manier om te wennen in Sliedrecht: ik ben een geboren Rotterdammer en ben zo’n tien jaar geleden in het baggerdorp komen wonen.”

Inzet voor anderen
,,Ik vind het leuk om mee te maken wat er gebeurt in dit dorp, ook op sociaal gebied. Ik ben een tijdje politiek betrokken geweest, maar kon moeilijk wennen aan de ambtenaren mentaliteit. Vrijwilligerswerk is niet altijd vrijwillig, ze rekenen op je en dat is logisch. Je ziet dat maar een klein groepje de kar trekt. Maar ik vind het leuk om te doen en kan het iedereen aanraden.”

Maatje
,,Via Stichting Welzijnswerk had ik twee maatjes. Met eentje deed ik uitstapjes en met de ander heb ik ruim vijf jaar gezwommen. Helaas heb ik vorig jaar mijn arm gebroken, daardoor is het stilgevallen.De man met wie ik zwom, is 88 jaar, haalde ik thuis op, ging ik mee zwemmen en bracht hem dan thuis. Ik heb een bijstandsuitkering en ik vind dat vrijwilligerswerk me geen geld mag kosten. Helaas kostte de uitstapjes met andere maatje mij geld. Helaas kwam ik hier niet uit met Stichting Welzijnswerk. Ik betreur dat zeer. Dan moet je helaas op een gegeven moment naar je eigen portemonnee kijken. Ik ben ermee gestopt. Wel heb ik voor mijn maatjeswerk het Sliedrechts Compliment gekregen van burgemeester Bram van Hemmen.”

Een leven zonder vrijwilligerswerk
,,Ik denk niet dat ik me een leven zonder vrijwilligerswerk voor kan stellen. Ik ben ook voor mijn vriendin mantelzorger. Ik doe boodschappen, laat de hond uit, doe de huishouding, maar ik denk dat er altijd wel tijd over blijft voor vrijwilligerswerk.”

door Eline Lohman