Ayse heeft een studie pedagogiek gedaan. Daar begon het voor haar allemaal. ,,Zo’n studie volg je met een reden: om mensen te helpen, om van betekenis te zijn voor anderen. Ik wil graag andere mensen in hun eigen kracht zetten. Als opbouwwerker ben ik vooral met sociale vraagstukken bezig. Ik verbind mensen, zorg voor ontmoetingen. Daarvoor ben ik vaak in de wijken aanwezig. Ik heb een heel netwerk van inwoners en maatschappelijke partners. Door naar inwoners te luisteren, kunnen we samen kijken wat we kunnen oppakken. Dan komen de kwaliteiten van inwoners naar voren.”

Met dat sociale aspect is Ayse graag bezig. ,,Als dat er niet is, dan kunnen mensen elkaar niet goed begrijpen en leren kennen. En dan krijg je bijvoorbeeld polarisatie in een samenleving en misschien ook wel eenzaamheid. Als je mensen op tijd kunt bereiken, dan kun je dingen voorkomen.”

Het is niet verwonderlijk dat Ayse een groot hart voor anderen heeft. ,,Dat zit in mijn opvoeding, het helpen van de medemens. Mijn moeder is heel behulpzaam en is ook van betekenis voor anderen. En haar moeder, mijn oma dus, heeft net zo’n verbindend karakter. Het zit ergens in de genen.”

Ayse is nu twee jaar opbouwwerker, maar heeft al veel ervaring als het gaat om er zijn voor een ander. ,,In het verleden ben ik als vrijwilliger in oorlogsgebieden als Kosovo en Bosnië geweest. Daar hielp ik mee met het opknappen van scholen. Dat doet veel voor hoe je in het leven staat. Het heeft mij bijvoorbeeld veel geleerd over het dichter bij elkaar brengen van mensen en het leren kennen van anderen, zodat er die verbinding ontstaat waar ik als opbouwwerker ook altijd naar op zoek ben. Als je iemand beter leert kennen, dan ontdek je wat de talenten van hem of haar zijn en zie je ze groeien. Zo haal je mensen uit een isolement of depressie. Als je in gesprek raakt met een ander, hoor je bijzondere verhalen. Ik geloof dat ieder mens een eigen verhaal en talent heeft.”

door Eline Lohman