Petra schildert heel divers, vertelt zij. ,,Dat is ook gelijk het probleem: ik vind alles leuk, haha. Zo houd ik ervan om materialen te gebruiken op mij doeken, zoals zand en papier. Verder vind ik het fijn om materialen te hergebruiken, bijvoorbeeld verpakkingmateriaal. Ik vind het ontzettend leuk om dieren te schilderen, maar ik schilder net zo lief portretten. Realistisch, maar af en toe maak ik een uitstapje naar het abstracte. Al vind ik wel dat dieren realistisch moeten zijn.”

BEWUSTE KEUZE De Hardinxveldse gebruikt met name acrylverf. Een bewuste keuze, zo vertelt Petra. ,,Die verf is snel droog en daar houd ik van, want dan kan ik snel weer door. Ik ben minimaal drie dagen per week bezig met schilderen, ook omdat ik schilderlessen en –workshops geef.”

Petra is al veel langer bezig met schilderen, want ook in haar jeugd was ze altijd creatief bezig. ,,Als kind was ik altijd al aan het tekenen, met potlood. Toevallig kwam ik laatst nog mijn oude schetsboeken tegen van toen ik 12, 13 jaar was. En ook tekeningen – ik tekende vroeger veel na. Later, toen ik op een kantoor werkte, zat ik tijdens telefoongesprekken vaak in een schriftje te tekenen. 30 jaar geleden ben ik met schilderen begonnen.”

Wat me zo aanspreekt aan schilderen, is dat je je er zo heerlijk in kunt verliezen

Het begon voor Petra met een cursus om te kijken of ze de hobby eigenlijk wel leuk vond. Maar dat was zeker zo. ,,Wat me zo aanspreekt aan schilderen, is dat je je er zo heerlijk in kunt verliezen. Soms ben ik aan een werk bezig en dan is het ineens donker, zo gefocust ben ik erop. Af en toe ben ik gefrustreerd als iets niet lukt, maar dat hoort bij het proces. Het is belangrijk om dan vol te houden; het komt echt wel goed. Ik leg mezelf altijd wel een bepaalde druk op, om de lat hoog te houden.”

Voor schilderen heeft Petra de afgelopen maanden ruim de tijd gehad, gezien de coronacrisis. ,,Had ik mooi de tijd om lekker veel aan de slag te gaan met de schilderskwast. Het geeft zoveel plezier en ontspanning. Vaak denken mensen dat ze het niet kunnen, maar als je eenmaal bezig bent, dan komt het vaak wel. Je hoeft niet op de Kunstacademie gezeten te hebben om te schilderen.”

door Eline Lohman