Eerst ging Michel naar het conservatorium, waarna hij fulltime musicus werd. Niet verwonderlijk, want de muziekliefde werd al heel vroeg aangewakkerd, vertelt Michel. ,,Van jongs af aan heb ik al een passie voor muziek. Mijn vader was hoofdonderwijzer op een lagere school en in die tijd werd je dan gelijk ook dirigent van het kerkkoor. Hij componeerde verder muziek voor de mondharmonicavereniging en zijn kerkkoor. Muziek zat er in ons gezin dus altijd al in. Mijn vier broers en zussen en ik kregen allemaal muziekles. Zo volgde ik orgel-les bij een privé-muziekleraar en later ging ik naar een muziekschool.”

DIRIGENTSCHAP Op zijn 16e werd Michel organist. Dat was een moment van muzikale zelfstandigheid, zo vertelt hij. ,,Ik ging toen onder de vleugels van mijn vader vandaan. Al vrij snel daarna werd ik dirigent bij een kinderkoor. Ik ben heel blij dat ik wat later het conservatorium ben gaan doen, want het dirigentschap vind ik het leukste van de hele wereld. Omdat je met groepen mensen werkt. Mensen die allemaal met dezelfde hobby bezig zijn, net als ik. En dan is één en één twee.”

PSYCHOLOGIE Het vroegere vak van zijn vader komt bij de Gorcumer nu ook om de hoek kijken. ,,Als dirigent ben je meteen een soort onderwijzer, net als mijn vader vroeger. En je bent bezig met psychologie, want je moet je constant afvragen hoe je de mensen betrokken houdt bij wat jij doet. Als dirigent kun je iets opbouwen. De slag-technische kant van het vak vind ik inmiddels niet meer zo spannend, maar wel het opbouwen van stempartijen. Die gaan zich tijdens het studeren vormen, zodat het een muziekstuk wordt. Kleur je alles dan ook nog muzikaal in, zoals je als dirigent doet, dan ontstaat er een interessant stuk.”

Michel, die getrouwd is en vier kinderen heeft, dirigeert diverse koren in de hele regio, waaronder een aantal mannenkoren en in Gorinchem is hij oprichter en muzikaal leider van theatergroep Manteau, waar hij grote musicals mee uitvoert. ,,Ik vind het dirigentschap een heel gevarieerde, uitdagende aangelegenheid.”

door Eline Lohman

Privé
Foto: Privé