door Marjanne Dijkstra

Het was een rare week voor wethouder Ed Goverde, zo stelt hij. ,,Ik begon mijn week in een bijna verlaten gemeentekantoor, met online collegevergaderingen en veel telefoongesprekken met collega's. Het was natuurlijk wel jammer dat mijn installatie vrij sober was, al begrijp ik helemaal natuurlijk dat dit niet anders kon. Gelukkig mocht ik mijn vrouw meenemen, zij is er net zo trots op dat ik dit ga doen. Ondanks alle beperkingen nu: er is ook genoeg werk aan de winkel, dus ik kan meteen verder aan de slag."

[DEELGEMEENTE] De 63-jarige Goverde is geboren en getogen in Rotterdam. Hij is al 22 jaar getrouwd en heeft geen kinderen. Hij komt uit een groot gezin met zes broers en zussen en heeft veel nichtjes en neefjes. Acht jaar lang was hij lid en voorzitter van het bestuur van de deelgemeente Charlois in Rotterdam en sinds 2017 was hij voorzitter van een kleine woningcorporatie.

,,Ik stond altijd met mijn voeten in de klei, zeg maar. Toen de vraag voorbij kwam of ik wethouder wilde worden in Sliedrecht, vond ik dat een mooie kans en die kon ik niet laten lopen. Ik was naast mijn parttime werk druk met vrijwilligerswerk, maar dat wordt nu toch weer even wat minder. Van de stad naar het dorp? Ik ben dan misschien een Rotterdammer, maar 'Rotterdam is vele dorpen'. Elke deelgemeente bestaat ook weer uit wijken met hun eigen culturen en netwerken. Los van de grote stadsproblematiek lijkt het functioneren van die netwerken op het functioneren van een dorp als Sliedrecht."

[OPEN HOUDING] Goverde heeft al kennis gemaakt met zijn nieuwe collega's. ,,We hebben al een stevig collegeberaad gehad. Ik heb een heel goed gevoel bij dit team van collegeleden en de gemeentesecretaris. Het overleg is op het moment wat anders omdat we veel overleggen op afstand voeren, maar dat is niet anders. Samen gaan we Sliedrecht verder vooruit helpen. Op het moment ben ik vooral bezig om in volle vaart een heel aantal dossiers me eigen te maken. Daar is nu door de situatie meer tijd voor. Ik wil - als dat weer veilig kan - een wethouder zijn die veel buiten te vinden is en zich onder de Sliedrechters begeeft. Ik stel me graag open op en zoek mensen op om naar ze te luisteren. In de aanloop naar mijn installatie heb ik wel al mijn licht opgestoken op verschillende plekken en bij verschillende mensen, dus ik heb een vrij goed beeld van Sliedrecht. "

[VERENIGINGEN] In zijn vrije tijd bezoekt Goverde graag festivals en concerten. ,,Mijn vrouw en ik houden erg van muziek, vooral hardrock en soms ook metal. We bezoeken regelmatig concerten en festivals. We gaan dan niet meer met een tentje hoor, maar slapen lekker in een hotel." In zijn eigen Rotterdam zit Goverde goed in het verenigingsleven, iets dat ook in Sliedrecht een belangrijk gegeven is. ,,Ik ben al jaren actief bij voetbalvereniging Spartaan'20. Ik heb zelf nog lang in de zaal gevoetbald, maar nu doe ik dat al een tijdje niet meer. Ik heb bij vv Sliedrecht al aangeboden om eens een wedstrijdje te fluiten trouwens. Ik vind het mooi hoe er in Sliedrecht stevige verenigingsnetwerken liggen. Het is belangrijk om die leuke dingen te blijven doen en ook contact te houden, juist in deze roerige tijd. Houd contact met elkaar, heb oog voor elkaar en zoek elkaar als het over een tijdje mag ook weer op. Dan kom ik iedereen graag tegen in Sliedrecht."