Raadsgriffier Rumo van Aalst is er in theorie tevreden over: ,,De meeste techniek is in de afgelopen week geoptimaliseerd, nadat de spoedwet om gemeenteraden digitale besluiten te kunnen laten nemen, erdoor was. Het moet dus lukken om de raadsvergadering via Microsoft Teams te voeren en de vergadering moet ook live te volgen zijn met beeld en audio voor belangstellenden. De burgemeester en de griffie zullen wel fysiek in de raadzaal aanwezig zijn." In veel andere plaatsen is het al goed gegaan, dus Van Aalst heeft er vertrouwen in: ,,We bundelen ook zoveel mogelijk de onderwerpen: je tuigt niet alles voor één of twee dingen op."

'Je mist toch de dynamiek van de raadzaal'

De Sliedrechtse agendacommissie heeft al een keer via Microsoft Teams vergaderd en dat ging prima. ,,Het enige verschil nu is dat er live beeld en audio naar buiten toe gaat. Het vergt echt een andere vergaderdiscipline: mensen zijn meer aan het wachten. Van tevoren willen we bij elk onderwerp weten wie er de woordvoerder is bij welk onderwerp om zo een strakke regie te houden. Interrumperen is ook echt niet te doen." Er kan ook nog ingesproken worden tijdens de raadsvergadering. Dat kan op drie verschillende manieren, zo meldt Van Aalst. ,,Iemand kan naar de raadzaal komen en via de iPad van de griffie inspreken. Ook kan iemand thuis via Microsoft Teams toegang krijgen tot de vergadering en op die manier zijn bijdrage leveren aan de vergadering. Als laatste optie kunnen mensen hun inspraaktekst mailen naar griffie@sliedrecht.nl. Wij zullen dan ervoor zorgen dat de tekst op een goede manier in de vergadering terecht komt. Zeker als het gaat om iets als de kredietaanvraag voor een veilige fietsroute Craijensteijn: daar verwachten we normaal best veel publiek. Het is dus goed dat het inspreken op verschillende manieren mogelijk is."


Hoewel hij het een 'fatsoenlijk alternatief' noemt, heeft Van Aalst er praktisch gezien meer moeite mee: ,,Je mist toch de sfeer in de raadzaal, ziet weinig lichaamshouding van de mensen die mee vergaderen en een schorsing met een fractie is ook niet mogelijk. De dynamiek is gewoon weg en persoonlijk mis ik ook een beetje de raadzaal."

door Marjanne Dijkstra