De weg vanaf de snelweg naar Avonturenboerderij Molenwaard is al een feestje. Wie goed om zich heen kijkt, ziet langs die lange weg ooievaars, reigers, roofvogels en nog veel meer dieren in de lucht, de sloten en de weilanden. Vooral voor kinderen uit de randstad al een fantastisch gezicht. Midden tussen de weilanden in Groot-Ammers ligt de Avonturenboerderij verscholen.

MOOI SEIZOEN Dit jaar draait de Avonturenboerderij haar derde seizoen. ,,Het eerste jaar hadden we 120.000 bezoekers, het tweede jaar 170.000 en dit jaar wilden we voor 200.000 bezoekers gaan. Dat gaat door de corona natuurlijk niet lukken, dus dan maken we er maar een heel mooi seizoen van”, laat Michael van Hoorne, directeur en eigenaar van Van Hoorne Entertainment weten. Drie jaar geleden startte hij dit themapark voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. ,,In dit themapark gaan we op zoek naar de oorsprong van alles. De kinderen moeten de antwoorden daarop zoeken en dat gaat op een leuke, spelende manier. Het is echt een educatief, verantwoord uitje”, lacht hij.

De meeste attracties zijn buiten, maar een beetje regen is hier niet erg hoor

De Avonturenboerderij is na 12 weken sluiting weer geopend sinds 15 mei. Wie het park een bezoekje wil brengen, moet reserveren via de site. Wel is het kaartje makkelijk om te zetten, mocht het op de gereserveerde dag bijvoorbeeld regenen. ,,We zijn wel een buitenpark”, geeft Van Hoorne nog even aan. ,,Er zijn wel een paar binnenactiviteiten, zoals de minishow van Fien en Teun bijvoorbeeld, maar de meeste attracties zijn buiten, maar een beetje regen is hier niet erg hoor.” Kinderen leren op het themapark hoe het buitenleven is, zo kunnen ze een nepkoe melken, geitjes voeren, paardrijden, met een trekpont naar de overkant gaan, door een doolhof dwalen en vogels kijken vanuit de trekkershut. Daarnaast kunnen kinderen heel veel leren van de minishow over bijen of een kijkje nemen in de molen.

,,We hebben heel veel bezoekers uit de randstad. Je merkt gewoon dat die kinderen hier echt aan het genieten zijn. Van de rust en de omgeving. We zijn geen schreeuwerig park, maar we zijn juist heel relaxt. Maar niet alleen kinderen uit de randstad genieten hier, ook kinderen uit de regio en uit de rest van Nederland.” Van Hoorne legt uit dat hij kinderen heel graag met een verhaal naar huis wil laten gaan. ,,Je leert hier echt iets”, benadrukt hij.

BEWUSTE KEUZE Wat opvalt is de eenvoud op het themapark. Er is geen enkele vorm van elektronica. ,,Dat is een hele bewuste keuze”, vertelt de directeur. ,,De kinderen kunnen hier hun boerderijdiploma halen en dat gaat gewoon met een boekje en een potlood. Beantwoord de vragen in het boekje en kijk goed op de borden in het park. Het park is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. We focussen ons ook alleen op die doelgroep, het is niet de bedoeling dat we dat gaan uitbreiden. Wel het themapark, want vanaf september komen we met een nieuwe attractie en een pannenkoekenhuis. Er zijn in Nederland weinig alternatieven voor deze leeftijdsgroep. Bij ons is eigenlijk alles lief in een relaxte omgeving. Zelfs het personeel is heel erg lief.”

In 2019 en 2020 is de avonturenboerderij uitgekozen als leukste uitje door de ANWB. ,,En we scoorden een 8,9 op gastvrijheid”, zegt Van Hoorne trots. Gastvrijheid is een belangrijk gegeven op het park. ,,Elke twee maanden krijgt het personeel trainingen in gastvrijheid. Het is heel belangrijk om naar de gasten te luisteren, maar ook om met ze te praten.” Zelf staat de directeur graag op de werkvloer. ,,Ik probeer toch elk weekend mee te werken. Dus de ene keer verkoop ik ijs en een andere keer deel ik de diploma’s uit. Maar het allerliefste sta ik toch wel op de parkeerplaats. Daar hoor je het meeste. Als gezinnen aankomen, laten ze hun eerste indruk van het park horen en als ze weg gaan, vraag ik altijd hoe het is geweest. Geweldig om al die verhalen te horen. Daar doe je het voor. ” Hij vervolgt: ,,Ik doe precies waar ik gelukkig van word. Ik leef een jongensdroom en dat realiseer ik me ook.”

door Esther Coumans

Avonturenboerderij Molenwaard
Foto: Avonturenboerderij Molenwaard
Fien en Teun zijn de gezichten van het themapark.
Avonturenboerderij Molenwaard
Foto: Avonturenboerderij Molenwaard
Directeur Michael van Hoorne laat de kinderen graag met een verhaal naar huis gaan.
Avonturenboerderij Molenwaard
Foto: Avonturenboerderij Molenwaard
Overal op het themapark zijn minishows te vinden.
Wim Lanser
Foto: Wim Lanser
Er kan ook in tractorautootjes worden gereden.
Wim Lanser
Foto: Wim Lanser
Er zijn op het park heel veel plekjes om te gaan picknicken.
Avonturenboerderij Molenwaard
Foto: Avonturenboerderij Molenwaard
Wie is de snelste op de schapenfietsjes?
Avonturenboerderij Molenwaard
Foto: Avonturenboerderij Molenwaard
De bijen minishow.
Esther Coumans
Foto: Esther Coumans
Duimpje omhoog voor het leuke themapark.
Esther Coumans
Foto: Esther Coumans
Groeten uit Avonturenboerderij Molenwaard.
Esther Coumans
Foto: Esther Coumans
Sinds de coronamaatregelen staan er diverse leerzame borden op het park.
Esther Coumans
Foto: Esther Coumans
Struinen door het riet.
Esther Coumans
Foto: Esther Coumans
Op het trekpotje.