Klompenpaden staan garant voor de mooiste wandelingen in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en beleven. De makers van Klompenpaden – Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland – willen dat wandelaars kunnen genieten van de mooie omgeving. Lekker struinen door het weiland, kleine doorsteekjes ontdekken, een kop koffie bij een boerenerf. Genieten van frisse lucht, rust en de streek. Klompen aan (wandelschoenen mag ook), rugzak op en gaan!

VLIEGENIERSMUSEUM Ik begin mijn wandeling bij Fort Vuren, het ideale startpunt voor wandel- en fietstochten. Er is een restaurant en er zijn bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Het WO II en vliegeniersmuseum dat in het fort is gevestigd, is zeker ook het bezoeken waard. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen. Ik besluit de route met de klok mee te lopen. Het is even zoeken naar het beginpunt van de route, maar als je je auto parkeert op de dijk bij Fort Vuren en vervolgens de dijk uitloopt met het fort aan je linkerhand zie je pad naar beneden vanzelf. De markeringsbordjes met een rode klomp zijn makkelijk te herkennen.

En direct waan je je midden in de natuur. Via een houten opstapje passeer je het hek (Klompenpaden zijn over het algemeen niet geschikt voor wandelwagens) en sta je direct tussen de schapen. Deze trekken zich overigens weinig aan van de wandelaars, op een enkeling na die nieuwsgierig een kijkje komt nemen.

MILITAIRE WERKEN Het Fort bij Vuren werd in 1844 gebouwd. Fort Vuren moest de toegang tot de Waal afsluiten en de sluizen beschermen. Ook beschermde het fort de oude vesting Gorinchem tegen een directe aanval. Het fort ligt recht tegenover Slot Loevestein. Gezamenlijk konden ze ‘kruisvuur’ leveren om vijandige schepen op de Waal tegen te houden. Rondom het fort, maar ook verder langs de wandelroute, liggen bijzondere militaire werken uit diverse perioden.

Tijdens de wandeling over de Dalemse Zeiving, die soms best druk kan zijn dus loop links, geniet je van een wijds uitzicht richting Gorinchem om vervolgens via een hek ineens weer midden in het veld te staan. Het is bijna niet voor te stellen dat het verkeer op de snelweg A15 hier vlakbij voorbij raast. Gelukkig wordt het geluid veelal overstemd door kwetterende vogels, tsjirpende krekels en hier en daar een blatend schaap, maar vooral door de schoonheid van de natuur: Mooie watertjes, schaapjes, fijne paden, een boomgaard. Het Vurensche Klompenpad heeft het allemaal. Zelfs een wandeling door een bos (meer bos dan dit krijg je niet in het rivierenland) maakt onderdeel uit van de tocht.

VERSNAPERINGEN Ongeveer halverwege de route kun je er voor kezen om de route van 15 kilometer te lopen, deze is zelfs nog uit te breiden naar 18 kilometer, of de kortere route van 7 kilometer. Ik kies voor dat laatste en na een wandeling door bos en over weiland loop ik het dorp Vuren in. Wat mij betreft het minst leuke deel van de route, maar wel een goed moment om de voorraad versnaperingen aan te vullen bij de plaatselijke buurtsuper. En die versnaperingen komen goed van pas, want eenmaal het dorp uit kom je na een korte wandeling over de dijk terecht in de uiterwaarden bij de Waal. De perfecte plek voor een picknick op één van de strandjes of misschien zelfs wel een verfrissende duik in het water. Vanaf hier is het namelijk niet ver meer naar het eindpunt van de route.

De provincies Gelderland en Utrecht kennen nog veel meer Klompenpaden. Voor de stevige wandelaars is het goed te weten dat veel paden onderling met elkaar te combineren zijn. Kijk op www.klompenpad.nl voor meer informatie over de Klompenpaden en voor meer routes in het land.

door Mirjam de Swart

Mirjam de Swart
Foto: Mirjam de Swart
Het is bijna niet te geloven hoe mooi de natuur kan zijn zo vlakbij de snelweg.
Mirjam de Swart
Foto: Mirjam de Swart
En jawel hoor, daar is de rivier. Hoe kan het ook anders in Rivierenland.