Bij wandelen denken de meeste mensen aan het strand of het bos. Een wandeltocht door de Vinexwijken van Houten ligt minder voor de hand. Houtenaar Kees Volkers is een van de schrijvers van het boek De Mooiste Vinexwandelingen uit 2016. Een van de routes loopt door Houten, 12 kilometer lang, en is zeker de moeite waard.

Het algemeen heersende beeld van Vinexwijken is dat we er ‘dood niet gevonden willen worden’. Dat is vreemd, als je bedenkt dat de Vinexwijken in Nederland over het algemeen heel succesvol zijn. Bij het uitkomen van de Vinex-wandelgids interviewde Houtens Nieuws Kees Volkers: ,,Veel mensen verhuizen van de stad naar een Vinexwijk, omdat je er veel huis voor je geld krijgt, je dichtbij de voorzieningen zit en het leuk wonen is. Er gaan al stemmen op voor een tweede ronde.” Houten maakt zich met het Ontwerp Ruimtelijke Koers op voor een nieuwe uitbreiding, met 5.000 woningen.

Vinex staat voor Vierde Nota Extra, die in 1991 door de Tweede Kamer werd aangenomen. In 25 jaar tijd zouden 1 miljoen woningen gebouwd moeten worden, om zo het woningtekort terug te dringen. De nieuwe wijken werden in de stad of tegen steden aan gebouwd.

Houten-Zuid is zo’n Vinexwijk. Houten-Noord daarentegen is een groeikern, die grotendeels al voor 1991 gepland en gebouwd werd. Kees Volkers woont zelf in Houten-Noord. ,,Wij kwamen hier 23 jaar geleden wonen. Onze kinderen zijn hier opgegroeid en inmiddels het huis uit. Ze hebben er goede herinneringen aan en komen graag terug af en toe. Een van hen woont nog in Houten.”

Kees is omgevingshistoricus en schreef meerdere wandelgidsen. ,,Ik vind het gewoon heel leuk om iets over de omgeving te vertellen. Mensen kennen hun eigen stad vaak erg slecht. Ze verplaatsen zich met de auto zonder om zich heen te kijken. Ik maak ze graag bewust van waar ze wonen of wandelen. Er is, zeker ook in Houten, zoveel interessants te zien wat betreft architectuur en geschiedenis. Zowel de groeikern als de Vinexwijk zijn bijzonder.”

In De Mooiste Vinexwandelingen legt Kees Volkers, samen met stedenbouwkundige Paul Kurstjens, uit wat er zo bijzonder is. De wandelingen gaan door IJburg, Ypenburg, Nesselande, Brandevoort, Vathorst, Haverleij, Vijfhoek, Waalsprong, Leidsche Rijn en Houten. Over die laatste wandeling kan Kees ons veel vertellen.

Kees: ,,Houten-Noord is ontworpen door Robert Derks en zijn team. Het was echt een nieuw model, met de inprikkers vanaf de Rondweg en de verregaande scheiding van langzaam en snel verkeer. De architectuur is in Noord niet zo bijzonder, er moest heel snel gebouwd worden in die tijd. De meeste woningen waren voor gezinnen bedoeld, doorzonwoningen met voor- en achtertuin in een bloemkoolstructuur.”

Ook Houten-Zuid werd door Robert Derks bedacht. ,,Dezelfde structuur is gebruikt, met inprikkers vanaf de Rondweg. Ook de scheiding snel en langzaam verkeer is gehandhaafd. De wal rondom de Rondweg is weggelaten, dat gaf te veel een naar binnen gekeerd karakter. Ook is de architectuur in Houten-Zuid veel afwisselender. Dat trok ook een meer afwisselende bevolking aan. Er is meer hoogbouw, meer appartementen en meer voordeuren direct aan de straat bijvoorbeeld.”

Wat opvallend is, is dat het model van Houten nergens anders is toegepast, terwijl het wel als positief ervaren wordt. Kees: ,,Dat heeft, denk ik, te maken met de ijdelheid van de stedenbouwkundigen en architecten. Zij willen allemaal hun eigen model maken en niet iets bestaands gebruiken.”
Met die kennis in het achterhoofd is het interessant om door Houten te wandelen of te fietsen. Voor informatie onderweg, is er de wandelgids. Te koop bij o.a. Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig of via Bol.com . De wandeling is ook te vinden op wandelzoekpagina.nl . De routebeschrijving is gratis, voor de kaart betaal je 2,50 euro.

door Agnes Corbeij

TS
Foto: TS
De toegang tot Castellum, het centrum van Houten-Zuid
TS
Foto: TS
Het oude station werd in 2007 150 meter verplaatst in verband met de spoorverdubbeling.
TS
Foto: TS
Toegangsweg naar het centrum van Houten-Zuid,Castellum, Via Horta