De regering bepaalde onlangs dat zwembaden weer open mochten op 11 mei, maar Worthington vertelt dat de individuele gemeenten toestemming moesten geven voor openstelling. ,,Wij hebben die toestemming toen bij de gemeente Sliedrecht aangevraagd. We hebben de gemeente een voorstel van onze openingstijden gestuurd en alle protocollen en plannen voor de routing die we voor het zwembad hebben opgesteld, opgestuurd. De gemeente was blij dat we het zo uitgebreid konden insturen en gaf toestemming om weer open te gaan." 

De afgelopen week is hard gewerkt om ook echt open te kunnen gaan en de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. ,,We hebben ons bezig gehouden met de routing in het zwembad. De bedoeling is dat bezoekers bij de hoofdingang binnenkomen en via de nooduitgang het zwembad weer verlaten. Er kan niet worden gedoucht, sanitair mag pas vanaf 1 juli open. Eerst was er ook sprake van sluiting van het toilet, maar zeker voor kleine kinderen is dat niet haalbaar. Nu zijn er beperkt toiletten open. We hebben ook een 'coronamedewerker', iemand met een hesje die zich de hele dag bezig houdt met schoonmaak en desinfectie. In de kleedkamers hebben we vakken op de grond voor het bewaren van de afstand en leerlingen worden in de kleedkamer opgehaald door de zwemdocent. Ouders kunnen op de aangewezen plek gaan staan.

De activiteiten in het zwembad starten gefaseerd op. Zo gaat het zwembad in eerste instantie alleen open voor banenzwemmen op zondag van 9 tot 12 uur en van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 13 uur. Worthington: ,,Zwemmers kunnen elke dag van 8 tot 12 uur bellen om een uur te reserveren tegen een actietarief omdat sauna en het stoombad nog niet open kunnen." Ook wordt op dinsdag tot en met vrijdag het doelgroepsporten hervat met één les per avond. Voor de kinderen geldt dat een deel van de zwemlessen worden hervat. ,,Dat is nog niet zo makkelijk. We beginnen maandag met de kinderen die al wat verder zijn en die dus ook instructie vanaf de kant kunnen krijgen, in verband met voldoende afstand tussen zwemdocent en leerlingen. Ook bestaan groepjes niet uit twaalf tot veertien leerlingen, maar uit maximaal acht plus een leraar. Het vergt een net andere manier van lesgeven."

Hoewel het zwembadpersoneel niet alleen maar heeft stilgezeten de afgelopen maanden, is Worthington blij dat het zwembad weer gedeeltelijk open kan. ,,Maandag gaan we weer met frisse moed aan de slag. We hebben deze week het personeel in groepjes bij elkaar gehad om met elkaar de nieuwe werkwijze door te spreken. We hebben allemaal zin om weer aan de slag te gaan, want we zijn hier al zo lang mee bezig. Hopelijk kunnen we de activiteiten in het zwembad snel verder uitbreiden."

door Marjanne Dijkstra