Normaal gesproken zou Hans er helemaal klaar voor zijn: hardloopschoenen aan, hele tijdschema’s op tafel, geld voor het goede doel binnengehaald. Maar dit jaar doet Hans niet mee aan de Roparun. Zaterdag 30 mei zou hij voor de negende keer starten met zijn teamgenoten – Hans is teamcaptain - van Roparun Team 293 - Steamwork in Bremen. Maandag 1 juni zouden ze dan, na 560 kilometer hardgelopen en gefietst te hebben, in het centrum van Rotterdam aankomen.

Zo anders is dat dit jaar, nu het niet doorgaat. Toch wil Hans geld ophalen voor het goede doel, vertelt hij. ,,Normaal gesproken zouden we iedereen een mail sturen om te vragen of ze ons zouden willen sponsoren voor de gelopen of gefietste kilometers, echter dat zit er dit jaar helaas niet in. Ondanks dat we in dat weekend wel allemaal afzonderlijk een deel van de kilometers zullen gaan lopen. Dit betekent een flinke streep door de rekening voor het te storten bedrag aan de Roparun. Door het coronavirus was en is het ook niet mogelijk om onze acties die gepland stonden in de maanden maart tot en met juli door te laten gaan: twee sponsorlopen op scholen in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam, een theater dinershow in restaurant Kampanje, onze kilometeractie en onze eerste zwemmarathon in zwembad de Duikelaar in Hardinxveld-Giessendam.”

Dat geld kan het team nu niet binnenhalen. ,,Die acties leveren normaal gesproken veel op. Maar nu we geen acties kunnen houden, stokt de teller. Om ervoor te zorgen dat de projecten van de Roparun niet stil komen te liggen willen we mensen toch vragen of ze ons ook dit jaar weer zouden willen sponsoren voor de Roparun. Op dit manier kunnen wij toch nog meer geld overmaken aan de Roparun. Op dit moment staat onze teller na de acties van afgelopen jaar op ruim € 13.000. Maar we streven er nog naar om dit bedrag boven de € 20.000 te krijgen. Mijn persoonlijke doelstelling is om nog zeker € 2.000 toe te voegen aan dit bedrag.”

Mensen kunnen Hans symbolisch voor één of meerdere kilometers sponsoren (á € 10 per kilometer), via https://www.team293-steamwork.nl/kilometeractie. Hans: ,,De eerste honderd euro is al binnen! Dat is heel mooi. Hoe het voelt dat de run dit jaar niet door kan gaan? Ik vind het best moeilijk; op sommige momenten grijpt het me wel aan. Ik mis het vreselijk, alleen al het kameraadschap die je tijdens zo’n weekend met elkaar ervaart. Je bent normaal gesproken een jaar lang bezig met naar de climax van de run toe te werken. Het is de kers op de taart als je met z’n allen daar naartoe gaat.”

door Eline Lohman