Schaakvereniging Sliedrecht bestaat dit jaar jaar 85 jaar, zo vertelt voorzitter Jerry van Rekom. Zelf is de 60-jarige Sliedrecht al 46 jaar lid van de vereniging en al 40 jaar actief in het bestuur, waarvan de laatste jaren als voorzitter van de club. Schaken wordt steeds populairder, zo merkt Van Rekom. ,,Vooral de laatste 20 jaar zijn we enorm gegroeid en vorig jaar hebben we voor het eerst de 100 leden aangetikt. We hebben twee teams in de landelijke competitie en dat is heel erg mooi. De laatste jaren hebben we vooral veel jeugdleden - waarvan steeds meer meisjes - en we besteden veel aandacht aan die groep. We hebben er ook een aantal heel talentvolle jeugdleden bij zitten die Nederlands kampioen werden bij de jeugd. Dat is heel mooi, maar we vinden het vooral belangrijk dat zij veel lol beleven aan het schaken."

Schaken is ontzettend leuk, zo vertelt Van Rekom. ,,De sport is zo divers en het is zowel een individuele als een teamsport. Met voetbal kun je met 1-0 achterstaan en dan alsnog met 4-1 winnen. Als je een grote blunder maakt met schaken, is de kans groot dat je dan verliest. Ook het tijdsaspect is belangrijk. En wat ik ook mooi vind, vooral ook als les voor kinderen, het hele leven is een beetje schaken. Je moet vooruit denken: wat is je volgende zet en wat zijn de gevolgen daarvan."

De schakers hebben al die tijd gewoon door geschaakt. ,,We hebben geen donderdag gemist. Op 12 maart was de laatste clubavond voor we niet meer mochten samenkomen. In een paar dagen hebben we alles online op poten gezet en tijdens de eerste donderdagavond waren er 30 senioren en 15 jeugdleden online aan het schaken. Natuurlijk is het anders, je speelt meer partijen op een avond en ondanks dat je wel kunt chatten met elkaar, mis je de sociale contacten. Aan de andere kant leverde het ook van alles op: een nieuw lid, maar ook oud-leden die inmiddels elders wonen en die toch graag mee wil spelen. Grappig detail is trouwens dat we dit keer wél op Hemelvaartsdag hebben zitten schaken. Normaal is De Havik waar we spelen dan gesloten, maar nu kon alles online." 

De voorzitter is trots op de sfeer binnen de vereniging. ,,Daarmee staat of valt alles. We hebben regelmatig feestjes of uitjes buiten het schaken om, maar ook schaaktoernooien in het buitenland. Het is ook een divers gezelschap. Regelmatig krijgen we hier hoogbegaafde kinderen, die zich vervelend op school. Ik vind het mooi dat we hen met schaken kunnen uitdagen en prikkelen en dat zij dat dan ook weer meenemen naar school, maar natuurlijk kan iedereen bij de schaakvereniging terecht en spelen op zijn of haar eigen niveau. Dat vinden we belangrijk. 

Als de toestemming van de gemeente komt, hopen de schakers op 1 juli weer in kleiner comité in De Havik te kunnen schaken. ,,Natuurlijk kunnen kinderen al met elkaar spelen, maar we ebben besloten om vanaf 1 juli met de hele vereniging weer alles op te starten. Daar hebben we heel veel zin in. "

Meer weten over de vereniging? Kijk op www.schakendsliedrecht.nl.

door Marjanne Dijkstra