Alexander Veerman met Dominee Beer en het boekje.
Alexander Veerman met Dominee Beer en het boekje. Richard van Hoek Fotografie

Dominee Beer in print uitgebracht

18 september 2021 om 07:50 Religie

SLIEDRECHT Hoe betrek je kleine kinderen meer bij de kerk? Dat was de vraag die ze zich stelden in de kerk van Alexander Veerman. Het resulteerde in een mooi prentenboek voor peuters en kleuters. ‘Dominee Beer en Siep gaan naar de kerk’ wordt zondag 19 september gepresenteerd in de gereformeerde kerk. 


door Marjanne Dijkstra

Veerman vertelt: ,,Het kan heel opbouwend en ontroerend zijn om samen met je kinderen te praten over het geloof. Maar dat is soms ook lastig. Binnen de kerk werken we nu met een geloofskoffertje dat we onder gezinnen met jonge kinderen verspreiden. In het koffertje zit een kinderbijbel, boekjes en spelletjes die kunnen helpen met het geloofsgesprek. We waren ook op zoek naar een boekje met uitleg over de kerkdienst op het niveau van peuters. Omdat we die niet konden vinden, besloten we om zelf een prentenboek te maken. Al langere tijd hebben we in onze kerk speciale vieringen voor kinderen van twee tot zes jaar, de Minikerk. Elke Minikerk is dominee Beer aanwezig. We besloten om dominee Beer te gebruiken voor ons boekje. Renate van der Giessen maakte foto’s van de kerk en de kerkzaal, en Esther Veerman tekende daar vrolijke dieren in. Het idee van peutervieringen is ontwikkeld door Kerk op Schoot. We hebben hen gevraagd om samen te werken. Hester Radstake, predikant in Alblasserdam en Eveline Nieuwenhuijse, beide actief voor Kerk op Schoot, hebben de teksten geschreven.”

Zowel het boekje als de Minikerk zijn volgens Veerman belangrijk voor de geloofsbeleving van kinderen. ,,In de Minikerk proberen we alle zintuigen aan te spreken. Pas ging het over de woestijn en hebben we in de kerk een bak met zand neergelegd. Kinderen hebben dan iets te ervaren. We hopen dat kinderen een positieve ervaring opdoen aan de kerk en plezier hebben. Dat helpt om kinderen te betrekken bij het leven met God, de kerk en de kerkdienst. Het zou fijn zijn als het boekje bijdraagt aan die positieve beleving. Mocht het boekje aanslaan, dan hebben we al allerlei ideeën voor een volgend boekje.”

Zondag wordt het boekje tussen 15.00 uur en 15.45 uur gepresenteerd in de kerk aan de Middeldiepstraat 6. Burgemeester Jan de Vries neemt het prentenboek in ontvangst. Onderdeel van de presentatie is een korte peuterviering, daarna is er koffie, thee en ranja. Het boekje is te bestellen via de boekwinkel of via www.domineebeer.nl.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie