Hoorstudio StratingGantelweg 2a Sliedrecht0184-411193www.hoorstudiostrating.nl
Hoorstudio StratingGantelweg 2a Sliedrecht0184-411193www.hoorstudiostrating.nl Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
De Specialist

Gehoor draagt bij aan gezondheid

24 september 2021 om 15:58 Zakelijk

Slechthorendheid vormt een groot probleem voor de gezondheid van Europeanen. Als het niet behandeld wordt, dreigt dit veel druk uit te oefenen op de gezondheidszorg in Europa. De toekomstverwachting is dat het aantal slechthorenden in 2030 tot 630 miljoen zal stijgen en in 2050 zelfs boven de 900 miljoen komt.

Mariska Stolk van Hoorstudio Strating vertelt: ,,De afgelopen jaren is er steeds meer bewijs dat slechthorendheid verband houdt met cognitieve achteruitgang en dat het ook een risicofactor is voor dementie bij ouderen. Bij slechthorendheid krijgen mensen minder geluidsprikkels binnen, waardoor de hersenen minder geactiveerd worden. Hierdoor kan het proces van dementie versnellen.

Uit onderzoek van verschillende hoortoestelfabrikanten is gebleken dat mensen met gehoorverlies en dementie veel baat hebben bij het dragen van hoortoestellen. Door de hoortoestellen krijgen mensen weer geluidsprikkels binnen, hierdoor worden de hersenen weer actief. Dit vertraagt weer het proces van dementie.”

Verschillende hoortoestelfabrikanten wijzen erop dat gehoorverlies meer is dan alleen verminderd horen en dat het ook consequenties heeft voor de levenskwaliteit en de gezondheid. ,,Zoals al eerder genoemd, ervaren mensen met gehoorverlies 30 tot 40% snellere achteruitgang van hun cognitieve vaardigheden dan leeftijdsgenoten zonder gehoorverlies en zijn volwassenen die hun gehoorverlies onbehandeld laten vaker depressief, angstig en achterdochtig dan zij die wél een hoortoestel dragen.

SAMENHANG Ook blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen onbehandeld gehoorverlies en hoge bloeddruk. Daarnaast blijken mensen met een licht gehoorverlies een grotere risico te lopen op valincidenten. Hoortoestellen blijken ook positief bij te dragen aan het evenwicht.”

Hoortoestelfabrikanten haken hier op in. Sommige hoortoestellen hebben een bewegingssensor. Als de hoortoestellen verbonden zijn met een app op de telefoon, kan er een valdetectie geactiveerd worden. Mocht de drager van de hoortoestellen vallen, dan kan er een alarmeringsbericht verzonden worden naar de gewenste contactpersoon.

Vanaf volgend jaar kan met de hoortoestel-app de hartslag en de dagelijkse stappen bijgehouden worden. Dit draagt weer bij aan een goede gezondheid.”

,,Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van hoortoestellen en uw gezondheid? Maak dan een afspraak in onze winkel, u bent van harte welkom!”

De Specialist

Esther Coumans

advertentie
advertentie