Afbeelding
UWV

Krapte op de arbeidsmarkt in Drechtsteden bereikt hoogtepunt

17 september 2021 om 11:32 Economie

SLIEDRECHT UWV verstrekte in augustus 5,8% minder WW-uitkeringen in Drechtsteden dan in juli. In vergelijking met een jaar eerder zijn dit er een kwart minder. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen en de groei van de economie herstelde de vacaturemarkt. In het tweede kwartaal 2021 stonden er tweederde meer vacatures open dan in dezelfde periode in 2020. Dit heeft geleid tot een hogere spanning op de arbeidsmarkt. Sinds de spanningsindicator wordt berekend (2016) is de krapte nog niet zo hoog geweest. Werkgevers hebben relatief veel vacatures in verhouding tot het aantal beschikbare werkzoekenden met een WW-uitkering.

UWV verstrekt eind augustus 2021 3.037 WW-uitkeringen in Drechtsteden. In vergelijking met juli zijn dat 188 minder uitkeringen (-5,8%) en ten opzichte van augustus 2020 zijn dit 1.152 minder uitkeringen (-27,5%). Dit komt redelijk overeen met de landelijke percentages -5,2% en -27,1%. Eind augustus 2021 bedraagt het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) in Drechtsteden 2,0%, iets lager dan het landelijk percentage van 2,3%.

OPENSTAANDE VACATURES De vacaturemarkt herstelt door de versoepelingen van de coronamaatregelen en de economische groei. Het aantal openstaande vacatures in Drechtsteden is aan het eind van het tweede kwartaal van 2021 met 5.900 vacatures 63% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Het niveau van vacatures is daarnaast ook aanzienlijk hoger dan het tweede kwartaal van 2019. Meer openstaande vacatures en minder kortdurend werkzoekenden met WW (tot zes maanden) leiden tot een hogere spanning op de arbeidsmarkt.

RELATIEF VEEL VACATURES De arbeidsmarkt in Drechtsteden en Nederland is in het tweede kwartaal 2021 weer krap. Sinds 2016 is de arbeidsmarkt zelfs niet zo krap geweest dan nu het geval is; zowel landelijk als in Drechtsteden. Het aantal vacatures is in verhouding tot de recente werkzoekenden met WW tot zes maanden op globaal niveau relatief groot. In 2020 en het eerste kwartaal 2021 was nog sprake van een ‘gemiddelde’ spanning op de arbeidsmarkt. De spanningsindicator van UWV brengt in onderstaand figuur de ontwikkeling in beeld. De regionale ontwikkeling volgt die van het land.

In het tweede kwartaal 2021 hebben in Drechtsteden 57 van de 66 beroepsgroepen* uit de spanningsindicator van UWV de typering krap tot zeer krap. 5.000 van de in totaal 5.900 openstaande vacatures betreffen beroepsgroepen met een krappe tot zeer krappe arbeidsmarkt. Het gaat dan onder meer om: transportplanners & logistiek medewerkers, machinemonteurs, software & applicatieontwikkelaars en schoonmakers.

Meer informatie over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Ga dan naar het dashboard arbeidsmarkt en de datasets van UWV.

*Toelichting: De spanningsindicator werkt met drempelwaarden. Zie daarvoor Uitleg methodiek spanningsindicator arbeidsmarkt. Voor de arbeidsmarktregio Drechtsteden betekent dit dat voor 66 van de 112 beroepsgroepen een typering van de spanning op de arbeidsmarkt mogelijk is.

Afbeelding
Afbeelding

Esther Coumans

advertentie
advertentie