Roos Knoote (naast de burgemeester) met haar kinderen en de redders en hupverleners.
Roos Knoote (naast de burgemeester) met haar kinderen en de redders en hupverleners. Eline Lohman

Redders in het zonnetje

13 oktober 2021 om 08:58 Mensen

SLIEDRECHT Een groepje buren uit de Wilheminastraat in Sliedrecht is maandag 11 oktober in het zonnetje gezet door burgemeester Jan de Vries, voor hun heldhaftige optreden tijdens een brand in de straat.


door Eline Lohman

Zondagochtend 22 augustus 2021. Een moment dat Roos Knoote nooit meer zal vergeten, vertelt zij in het Raadhuis, tijdens een bijeenkomst met de burgemeester, hulpverleners en niet te vergeten de redders in de vorm van buren. Ze was die bewuste ochtend boven met haar twee heel jonge kinderen en beneden in haar woning brak brand uit, terwijl haar man naar de autowasstraat was. ,,Ik keek in het trapgat en zag een oranje waas en er kwam rook naar boven. Naar beneden gaan kon niet meer. Ik heb 112 gebeld, heb de kinderen bij het raamkozijn gezet en ben om hulp gaan roepen. De achterbuurvrouw fietste langs, zij is doof en hoorde me dus niet en ik dacht: ‘het is klaar’. Maar gelukkig hoorde een buurvrouw mij.”


HEEL HEFTIG Die buurvrouw is Diana Kriek. ,,Ik zag de rook en dacht nog: ‘is dat van de condensdroger?’. Maar toen zag ik de buurvrouw zitten, het was allemaal heel heftig. Ik ben gelijk naar de buurman gegaan.” Ofwel Ali Ayden, die naast haar zit. ,,Diana ramde op het raam, helemaal in paniek. Ik ben een koele kikker en word daar niet zenuwachtig van. Ik heb een keukentrap gepakt omdat we verder niets hadden en heb de twee kinderen uit het raam aangepakt. Ik dacht alleen maar: ‘die kinderen moeten gered worden’.” Vervolgens kwam een buurman verderop, Jeroen Last, in actie. ,,Ik ben een beetje een ramptoerist. Ik heb een pieper en ben naar de brand toe gegaan. Ik zag de bewoonster in het raam en heb een langere trap gepakt. Daarmee is Roos naar buiten gekomen.” De burgemeester looft de reddingsactie. ,,Zo komen dingen samen. Echte ramptoeristen zouden dit niet zo snel doen, dus ik wil deze buren allemaal een compliment maken. Gelukkig hebben zij heel adequaat en alert opgetreden. En dat is heel wat waard. Zo bijzonder dat het goed afgelopen is, dankzij de heldendaad van deze buren. Deze mensen zij van grote waarde voor de samenleving.”

BOS BLOEMEN De burgemeester geeft een bos bloemen aan alle redders en aan Roos. Zij zit nog altijd in een tijdelijke woning met haar gezin, maar hoopt volgende maand weer naar het huis in de Wilhelminastraat terug te keren.

Eline Lohman

advertentie
advertentie