Timmers en Spek bij een van de vernielde bomen.
Timmers en Spek bij een van de vernielde bomen. Marjanne Dijkstra

Boos over kapotte bomen bij Sliedrechtse rioolwaterzuivering

20 oktober 2021 om 09:41 Natuur en milieu

SLIEDRECHT ,,De daad vind ik gewoon ongelofeloos dom.” Dat zegt wethouder Ton Spek over de vernieling van twee bomen bij de rioolwaterzuivering nabij de Thorbeckelaan. Ook Peter Timmers van het waterschap is ontstemd. ,,We hebben bij de politie aangifte gedaan van vernieling, want dit kan echt niet.”


Tussen het groen bij de Thorbeckelaan staat een glazen gebouwtje verscholen, een rioolwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap. Om het terrein staat een afgesloten hek en het uitzicht op het gebouw wordt ontnomen door veel struiken en bomen. Een maand geleden kreeg het waterschap een melding dat twee van de bomen waren vernield. ,,Zinloos”, meent Timmers van het waterschap, dat officieel eigenaar is van de bomen. ,,Wij hechten veel waarde aan de bomen en ze staan hier al zo’n twintig jaar. We kijken altijd goed naar de omgeving waar de bomen komen en passen daar het soort boom op aan.”

Wethouder Spek vertelt: ,,Het voordeel van dit gebouw is, dat het helemaal ingepakt is in het groen. Zo heb je geen last van uitzicht op dit gebouw. Het nadeel is ook weer dat het ingepakt is door groen, je ziet het niet als iemand hier rotzooi uithaalt. Wat mij betreft is dit geen dronkenmanactie, maar een doelbewuste poging om deze bomen dood te maken. Je hebt goed gereedschap nodig om op deze manier in de boom te zagen en er zijn ook grote gaten in geboord. Ik vermoed dat er op deze manier iets in de boom is gegoten om de dood te bespoedigen. Dit is gewoon laf.” 

De bomen moeten uiteindelijk worden verwijderd, maar als dát het doel was van de mysterieuze bomenvernieler, dan heeft hij pech, weet Spek. ,,We willen van Sliedrecht graag een groenere gemeente maken, dus er geldt een herplantplicht en er komen op deze plek weer nieuwe bomen. Welke bomen dit zijn, is nog niet bekend.” Timmers voegt toe: ,,Ik heb liever dat mensen, als ze last hebben van een bepaalde boom, contact met mij of de gemeente opnemen. Op die manier kunnen we hier over praten en samen denken over een oplossing en welke soort boom het beste herplant kan worden. Vernieling is nooit de oplossing en dat accepteren we absoluut niet.”


door Marjanne Dijkstra

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie