Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Gemeente wil met begroting koersvast vooruit

11 november 2021 om 09:47 Maatschappelijk

SLIEDRECHT De begroting van de gemeente Sliedrecht voor 2022 is structureel sluitend. Ook voor de jaren erna voorziet het college positieve cijfers. Toch zijn er een aantal ontwikkelingen – met name op het gebied van jeugdzorg en herverdeling gemeentefonds - die vragen om heldere keuzes. De inzet van het college is om koersvast vooruit te blijven gaan.

Ondanks de toenemende druk als gevolg van de stijgende kosten in de jeugdzorg en de herverdeling van het gemeentefonds is de inzet van het college om te gaan voor de ambities, zo stelt wethouder Piet Vat. ,,Het college gaat koersvast vooruit.” Zo werkt de gemeente aan nieuwe woningbouw. In totaal moeten er 2500 duurzame woningen komen. Daarnaast zet de gemeente in op een veilige en inclusieve samenleving, waar iedereen naar vermogen kan meedoen. En waar inwoners, ondernemers en organisaties zich uitgenodigd voelen om actief mee te denken en doen bij beleidsvorming.

,,We willen in Sliedrecht letterlijk en figuurlijk bouwen voor de toekomst. Electra en De Lokhorst gaan in 2022 zichtbaar veranderen zodat onze inwoners hier weer optimaal gebruik van kunnen maken. Voor het monumentale Raadhuis ronden we de voorbereidingen voor de vernieuwing af. In 2022 stimuleren we onze inwoners om nog meer te sporten en te bewegen. We creëren ruimte om met initiatieven te komen op het gebied van kunst en cultuur”, benadrukt wethouder Ed Goverde.

Op economisch gebied zal 2022 een jaar van herstel zijn. ,,Zo investeert het college in een stevige lokale economie waar diversiteit en innovatie voorop staan. Ook investeert het college in de openbare ruimte, waaronder de uitstraling en vitaliteit van de bedrijventerreinen, het creëren van een groene verbinding van noord naar zuid (van polder naar rivier) en in mogelijkheden om te sporten in de buitenruimte. Verder zetten we in op het versterken en promoten van het centrum, het Baggermuseum en een toeristisch havenfront”, vertelt wethouder Piet Vat.

,,Wij maken Sliedrecht klaar voor de toekomst door het werkzaamheden voor het warmtenet en de renovatie van het riool te gebruiken om de weg aan te passen. Die heringerichte weg maken we veiliger en we vergroten de bereikbaarheid van Sliedrecht voor fietsers”, aldus wethouder Ton Spek. ,,In 2022 planten we meer bomen en struiken. Meer groen in Sliedrecht, zodat bestaande en nieuwe wijken klaar zijn voor de toekomst.”

De context waarin de gemeente werkt aan de ambities voor 2022, en de jaren erna, is complex en voortdurend aan veranderingen onderhevig. ,,Het is steeds ingewikkelder om financieel gezond te blijven. We staan voor grote opgaven op het gebied van wonen, klimaat en zorg. Daarbij hebben we ook nog te maken met de gevolgen van corona en allerlei maatregelen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Allemaal zaken die van invloed zijn op onze financiën. We zijn tevreden met onze sluitende begroting en het positieve meerjarenperspectief”, aldus Piet Vat.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie