Afbeelding
Bonkelaar

Rijke verleden van de Bonkelaar (4)

11 december 2021 om 14:20 Historie

SLIEDRECHT In Sliedrecht en omstreken waren er in de jaren 70 en 80 vele koren actief. Onder de liefhebbers van zingen en luisteren zaten ook veel fans van opera en operette. 

Er bestond zelfs al in 1963 een opera en operette koor genaamd het Sliedrechts Kamerkoor. Bij de openingsmanifestatie van het gebouw op 16 maart 1974 gaf dit koor met nog vele andere koren acte de préséance. De gala-opening, iets later voor speciaal genodigden, werd verzorgd door de Hoofdstad Operette met de voorstelling die L Lustige Witwe. Er was een groot net in de nok van de grote zaal gespannen en dat net was vol met ballonnen, opgeblazen door het Bonkelaarpersoneel. Aan het eind van de voorstelling vielen de ballonnen als verrassing op de hoofden van het publiek. Velen hadden zich in avondjurk en avondkostuum gestoken. Bekende zangers bij de Hoofdstad Operette waren Marga de Boer en Jacco van Renesse. Ook naar de meestal uitverkochte voorstellingen van het Sliedrechts Kamerkoor kwamen veel dames in het lang en heren in kostuum, maar de toegangsprijs bleef al die jaren laag. 

Hun jubileumuitvoering in 1988 bestond uit louter hoogtepunten! De regisseur Jos van Dijk zorgde samen met de dirigent voor gelijke inzetten, soepele overgangen tussen de solo’s en de koorzang en vele andere zaken. Het was beslist geen statisch koor, ze hadden lef en moed en wisten steeds erin te slagen een prachtige voorstelling te laten zien. 

De speciale oefenavonden op donderdag in de Bonkelaar waren steeds kleine feestjes met soep, broodjes, kroketten en stokjes saté. Het aantal koorleden in 1979 nog 38 dames en 16 heren daalde gestaag, in 1987 nog 40 leden. Die daling was helaas niet te stoppen en in 2001 hield het koor op te bestaan. 

Een van de meest actieve leden was mevrouw Riet van Dijk. Zij was de eerste persoon uit het verenigingsleven die we aanspraken met het verzoek iets over het Sliedrechts Kamerkoor te vertellen. Samen met Corrie van de Ven vertelden ze aan Michiel van Houselt de mooiste verhalen en kwamen met schitterende foto’s. Een bloemlezing hiervan is te lezen in het boek de Bonkelaar. Het museum is open op woensdag en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een optreden in de Bonkelaar.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie