Afbeelding
Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (46)

17 december 2021 om 08:59 Activiteiten

SLIEDRECHT Het ronde raam dat ik vorige week liet zien had ik in de eerste maanden van de pandemie op de foto gezet. Toen stonden er regelmatig knuffels voor het raam met als doel ouders met hun kinderen naar buiten te lokken om te gaan wandelen. De vriendelijk lachende beer is daar een voorbeeld van.

door Albert de Coster

Het pand Bleyburgh bevindt zich op Baanhoek 217. Deze naam is afkomstig van de vroegere eigenaar van dit stuk grond: Jonkheer Adriaan van Bleyenburgh, schout uit Dordrecht. Hij kocht in 1625 de grond, die tot dan toebehoorde aan ambachtsheerlijkheid ‘Naaldwijk’, en heeft daar een huis laten zetten dat later dienst zou doen als schoolwoning van de latere school V. Er stond in vroeger tijden een gebouw dat tot eind dertiger jaren van de vorige eeuw als school dienst deed.

Achter het pand met de beer voor het raam staat het in 1939 geopende nieuwe schoolgebouw. De in Sliedrecht bekende architect Nieuwpoort heeft het schoolgebouw ontworpen. Momenteel zijn zowel de school als de woning in het bezit van de Merwebolder.

Over de oude school gaat nog een bizar verhaal rond. Tijdens de koude winter van 1938 werd ieder lokaal apart met een kachel verwarmd om de leerkracht en 35 leerlingen (ook toen waren de klaslokalen overvol) in staat te stellen hun schoolwerk te doen. Toen de ‘bovenmeester’ toevalliger langs het betreffende leslokaal liep zag hij dat enkele leerlingen onwel geworden waren en dat ook meester Koppelaar buiten kennis geraakt was.

De ramen werden opengegooid en iedereen werd door de sneeuw naar de in aanbouw zijnde nieuwe school overgebracht.

Wat bleek later: de kachelpijp was verstopt geraakt door een drietal spreeuwen die een warm onderdak zochten. En als gevolg hiervan waren er bijna dodelijke slachtoffers gevallen door kolendampvergiftiging.

School V heeft in de volksmond nog andere (bij)namen gehad. Omdat het in de buurt van aanlegsteiger het Beneden-Veer lag werd het de Veereschool genoemd. Maar omdat de school grotendeels in de kleur blauw was geverfd werd het ook de Blauwe school genoemd. Maar nadat men besloot de scholen niet meer met nummers aan te duiden werd de naam Bleyburgschool.

Voor de nieuwe opdracht is de vraag: Wiens hand is hier aan het werk?Weet u waar deze foto is genomen en weet u er iets over te vertellen, mail dan uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. 

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie