Het familiebedrijf wordt voortgezet door Gerard (r.) en John.
Het familiebedrijf wordt voortgezet door Gerard (r.) en John. Ria Scholten

Zoons nemen het stuur over

28 maart 2018 om 17:12

Kees den Dikken doet na 50 jaar een stap terug

H'VELD-GIESSENDAM Het jaar 2018 begon voor G. den Dikken Verhuizingen met een bijzondere gebeurtenis. Op 1 januari droeg Kees den Dikken de zaak over aan zijn zonen Gerard en John. Dit houdt echter niet in dat hij nu op zijn lauweren gaat rusten. Op de achtergrond verricht hij nog de nodige hand- en spandiensten. Op vrijdag 16 maart werd een splinternieuwe verhuiswagen afgeleverd. De DAF XF voldoet aan de Euro 6 norm. Bij de feestelijke gebeurtenis was ook DAF vertegenwoordiger Paul Post aanwezig. Er werd geklonken op een afscheid en op een nieuw begin.

Door Ria Scholten

Wie bij Den Dikken binnenstapt wordt getroffen door de gezellige sfeer binnen het familiebedrijf, waarin de echtgenotes traditiegetrouw een belangrijke rol spelen. Er wordt gelachen en geplaagd. Oude krantenknipsels komen op tafel. Ze maken melding van de lange geschiedenis van het bedrijf, dat in 1918 begon met de bodedienst van ene mijnheer Tromp. Helaas overleed hij aan de gevolgen van de Spaanse griep, waarna de opa van Kees zijn paard en wagen overnam. Hij zette het bedrijf voort onder de naam Bodedienst Den Dikken.

,,Mijn vader Gert kwam na het overlijden van opa in 1945 in de zaak", vertelt Kees. ,,Na de oorlog werd de eerste vrachtwagen aangeschaft. Hij was afkomstig van het Amerikaanse leger en vertoonde nogal eens kuren. De bodedienst werd gaandeweg minder en het accent kwam steeds meer op vrachtvervoer en verhuizingen te leggen. In 1967 kwam ik in de zaak.. Wij zijn ons steeds meer gaan specialiseren op het gebied van verhuizingen. Aan de samenwerking met mijn vader denk ik met plezier terug."

Een ding weet Kees heel zeker. ,,Een verhuisbedrijf wordt door man en vrouw gevoerd. De mannen zijn overdag op pad. De vrouwen zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Zij nemen de telefoon op, doen de boekhouding en zorgen voor een lekker bakkie koffie als we thuis komen. Het aannemen en inplannen van de verhuizingen doen we zelf omdat dit bijzonder specialistisch werk is. In de loop van de jaren is er veel veranderd. De mensen gaan tegenwoordig met eigen vervoer naar het nieuwe adres. Vroeger gingen hele gezinnen plus hun huisdieren mee in de cabine."

Den Dikken Verhuizingen heeft naast de DAF XF de beschikking over een tweede, iets kleinere verhuiswagen. ,,We hebben het tijdens de crisis behoorlijk lastig gehad. Nu gaat het weer goed", vertelt Gerard. ,,Sinds 1 januari hebben wij als vervanger van mijn vader weer een verhuizer in dienst. Je moet voor een verhuizing namelijk minimaal met z'n drieën zijn. Bij grote klussen helpt mijn vader nog wel met laden. Mijn broer en ik zijn heel goed op elkaar ingespeeld. Wij hebben aan één blik genoeg." John: ,,Het aantal internationale verhuizingen binnen Europa is enorm toegenomen. Door het wegvallen van de grenzen verhuizen de mensen gemakkelijker naar het buitenland. Vertrouwen is in ons werk erg belangrijk. Daarom dragen wij het branchekeurmerk Erkende Verhuizers. Er zijn diverse opleidingen waar je dit mooie vak kunt leren, maar het échte verhuizen leer je in de praktijk."