Boek over Alblasserwaard

27 maart 2018 om 12:16

H'VELD-G'DAM Het boek Een muur van water, Zoektocht naar een vader die verdween in de rampnacht verscheen recent bij Uitgeverij Querido. ,,Voor veel bewoners van de Alblasserwaard zal het interessant zijn Een muur van water te lezen, want het behandelt een stuk van de recente geschiedenis van deze streek," aldus Patricia de Groot van Uitgeverij Querido.

De schrijfster, Teuntje de Haan (Alblasserdam, 1949), groeide op in de Alblasserwaard nadat zij als kleuter de Watersnood meemaakte. Haar vader Pieter de Haan (Oud-Alblas, 1919) raakte vermist tijdens een reddingsactie bij Battenoord op Goeree-Overflakkee.

,,Ik wilde weten wie mijn vader was en wat er precies die nacht was gebeurd. Mijn moeder, broertje (5) en ik (3½) brachten vier bange dagen afgesloten van de buitenwereld door op de zolder van ons huis in Nieuwe-Tonge, voor we geëvacueerd werden naar de Ahoyhallen in Rotterdam. Vandaar werden we door familie opgehaald en verbleven we een periode aan de Oost-Kinderdijk bij mijn oudoom Arie Vlot, toen onderwijzer in Alblasserdam. Mijn vaders lichaam werd na zes weken gevonden. Noodgedwongen - we waren bijna alles kwijt - woonden we vervolgens anderhalf jaar bij mijn grootouders in Bleskensgraaf. Van de uitkeringen die mijn moeder ontving van het Rampenfonds en mijn vaders levensverzekering liet zij daar later een huis bouwen."

,,In mijn boek beschrijf ik het proces dat ik zelf moest doorlopen om de volle omvang van het gebeurde te gaan begrijpen. Ik moest een diep ingesleten angst overwinnen om me de materie toe te eigenen en een plaats te geven. Mijn hoop was met de beschrijving van mijn eigen zoektocht in het heden, verweven met het zich langzaamaan verder onthullende verleden, te bereiken dat de lezer er stukje bij beetje in zou worden meegenomen en het gevoel zou krijgen het mee te beleven. Gezien de vele lezersreacties is dat, denk ik, ook goed gelukt."