Natuurlijk begint Koningsdag dit jaar ook weer met een aubade. (archieffoto)
Natuurlijk begint Koningsdag dit jaar ook weer met een aubade. (archieffoto) SHe Fotografie

Oranjegevoel in de maak

3 april 2018 om 13:17

H'VELD-G'DAM In augustus begint het weer te kriebelen bij Bertie den Breejen en Tonny de Ruyter van oranjevereniging 'Oranje Trouw'. Het wordt dan tijd om de meeste zaken rond koningsdag en dodenherdenking weer te gaan regelen.

Door Walter Leendertse

Vooral op koningsdag zijn er weer veel activiteiten gepland. De dag begint al vroeg met de aubade en lawaaioptocht met zelfgemaakte instrumenten voor de kinderen bij het gemeentehuis. Volgens Den Breejen en De Ruyter is daar ondanks dat sinds een aantal jaar de scholen niet meer collectief meedoen nog steeds veel animo voor. ,,En dit jaar doen er voor het eerst leden van de Blauwe Garde mee," vertelt den Breejen ,,De Blauwe Garde is een tak van de scouting speciaal voor mensen met een beperking en zij zullen meehelpen met het hijsen van de vlag."

Naast de jongeren worden ook de ouderen niet vergeten. In Pedaja, de Lange Wei en Tiendwaert worden er traditiegetrouw concerten gegeven door respectievelijk, ASAF, Volharding en de Plektrum Melodisten. Voor deze concerten worden mensen van buitenaf ook van harte uitgenodigd.

's Middags vinden er op het voetbalterrein weer verschillende activiteiten plaats. Oranje Trouw heeft er dit jaar voor gekozen om wat meer aandacht te besteden aan de jeugd. Er komt dit jaar naast de vrijmarkt voor volwassenen ook een vrijmarkt voor kinderen, Daarnaast zijn er verschillende oud-Hollandse spellen te spelen en komt theatermaker Henk Vlot de boel flink op stelten zetten.

HERDENKEN Naast koningsdag organiseert Oranje Trouw ook een aantal activiteiten ter voorbereiding op dodenherdenking. Volgens Den Breejen en De Ruyter is het erg belangrijk dat de jeugd de dodenherdenking bewust meemaakt: ,,De jeugd is de toekomst en we moeten zorgen dat zoiets als de Tweede Wereldoorlog nooit meer mag gebeuren."

De Hardinxveldse scholen worden beurtelings uitgenodigd om aan de dodenherdenking mee te werken. Dit jaar is 'de Wonderwijzer' aan te beurt. ,,Op 9 april gaan we met de leerlingen uit groep 7 & 8 naar de begraafplaats om daar drie graven van overleden oorlogshelden mooi te maken en te verzorgen," legt Den Breejen uit. ,,Daarnaast helpen er leerlingen mee bij de kranslegging op dodenherkdenking. Dit jaar wordt er door Oranje Trouw niets op bevrijdingsdag georganiseerd, echter de vereniging is al druk bezig met de bevrijdingsdag 2020. ,,Dan is het 75 jaar geleden dat we bevrijd werden en proberen we weer iets speciaals te organiseren," aldus den Breejen.

CLUBKAS Oranje Trouw is een organisatie die kan bestaan door donateurs en sponsoren. Vandaar dat er dit jaar ook weer meegedaan wordt met de Rabo Clubkas Campagne. Dit is een actie waarbij de Rabobank een bepaald bedrag ter beschikking stelt, wat door de leden mag worden verdeeld onder de verschillende verenigingen en stichtingen. Mocht u lid zijn van de Rabobank en nog geen stem hebben uitgebracht, kunt u hem altijd inzetten voor Oranje Trouw. Daarnaast kunt u Oranje Trouw ook sponsoren of donateur worden van de vereniging.

Kijk voor meer info op www.oranje-trouw.nl