Fien Wonen wil ggz-patiënten huisvesten

10 april 2018 om 16:29

H'VELD-G'DAM Woningcorporatie Fien Wonen onderzoekt in Hardinxveld een nieuwe woonvorm voor mensen met een psychiatrische aandoening. Het gaat om een beschutte plek waar psychiatrische patiënten zelfstandig kunnen wonen en familie nauw betrokken wordt bij de zorg. Daarvoor moet wel genoeg belangstelling zijn. Als een groep ouders uit de omgeving zich meldt, staat de woningbouwcorporatie open om een kleinschalige woonvoorziening te realiseren.

De nieuwe aanpak die Fien Wonen voor ogen heeft komt van zorgorganisatie Zeeuwse Gronden uit Terneuzen. De ggz-instelling heeft in Zeeland negen locaties waar mensen met een ernstige psychiatrische ziekte in hun eigen omgeving kunnen wonen. Iedere cliënt heeft een eigen appartement en deelt een gemeenschappelijke woonkamer en tuin met de rest. Er geldt een zerotolerancebeleid ten aanzien van drugs.

Mensen die anders hun leven lang in een psychiatrisch ziekenhuis moeten verblijven, kunnen op deze manier in hun eigen gemeente van herkomst wonen, stelt Zeeuwse Gronden. ,,Voor familie betekent dit dikwijls herstel van contact met hun kinderen, ouders, broers of zussen die door hun psychiatrische ziekte in een sociaal isolement verkeerden en niet meer aanspreekbaar waren."

De zorgorganisatie geeft donderdag 19 april een symposium in Dordrecht. Daar zal de organisatie de nieuwe woonvorm toelichten. Jan van Blarikom, voorzitter Raad van Bestuur van Zeeuwse Gronden en tevens gz-psycholoog, vertelt over de mogelijkheden van kleinschalig Beschermd Wonen, en hoe dit concept in Zeeland is ontstaan en vormgegeven. Gemeente Dordrecht en woningcorporatie Woonkracht 10 van de Drechtsteden komen daarnaast aan het woord, evenals familievereniging Ypsilon. Zij zullen spreken over de woonbehoefte onder cliënten en de wensen van familie op dat vlak. Er wordt een film getoond waarin het verhaal van ouders van mensen met een ernstige psychiatrische ziekte aan bod komt.

Het symposium is in het Energiehuis en begint om 12.30 uur. Aanmelden kan via k.heijboer@zeeuwsegronden.nl of 0115 621314.