[p] vervolg voorpagina

1 mei 2018 om 15:14

Onder andere vakbond FNV wilde weten waar het grit is geleverd en/of verwerkt. Dit, om vast te stellen wie mogelijk aan de risico's zijn blootgesteld. Volgens de inspectie gaat het om asbest uit de allerlaagste risicocategorie.

De bedrijven uit deze regio maken deel uit van een lijst van 140 bedrijven die het straalgrit hebben afgenomen of met het vervuilde straalmiddel hebben gewerkt. Het aantal locaties in Nederland waar met het asbesthoudend grit is gewerkt, ligt door toedoen van tussenhandelaren veel hoger, namelijk op 842. Daarbij zijn in totaal 594 bedrijven betrokken. Dit aantal is meer dan verwacht, maar volgens de inspectie had het aantal makkelijk nog hoger kunnen uitvallen. De totale hoeveelheid asbesthoudend grit dat door de inspectie is opgespoord, komt overeen met cijfers die zijn vrijgegeven door Eurogrit. De inspectie houdt overigens toezicht op de verwijdering van het straalgrit.

Onder andere aannemersbedrijven gebruiken straalgrit om verf, roest of vuil te verwijderen van stalen of betonnen objecten. Eurogrit heeft onderhoudsbedrijven meteen opgeroepen het middel niet meer te gebruiken. Dit deed het bedrijf nadat het de kankerverwekkende asbestvezels in het straalmiddel had ontdekt. Het asbest zou al sinds mei 2015 in het grit zitten. De Inspectie van SZW denkt dat het product afkomstig is uit Oekraïne.

Leerlingen met bewoners Tiendwaert in gesprek

H'VELD-G'DAM De bewoners van verpleeghuis Tiendwaert in Hardinxveld-Giessendam zijn samen met leerlingen van basisschool de Ichthuschool in gesprek gegaan over vroeger en nu. Jong en oud vertelden over hun eigen ervaring met school.

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd waarbij jong en oud samenkomen. Bewoners en de leerlingen vinden het interessant zo met elkaar in gesprek te zijn. ,,De jongeren vertelden over hoe school er nu uitziet en de bewoners vertelden over hoe hun schooldagen er vroeger uitzagen", zegt Hetty Bezemer, activiteitenbegeleider in Tiendwaert. ,,De bewoners genieten van het contact met de jongeren. Vanuit de leerlingen merken we dat het een prettige manier is van kennismaken met een verpleeghuis." Om de verhalen van de bewoners kracht bij te zetten, vond er ook een expositie met schoolmaterialen van vroeger plaats. Deze materialen waren beschikbaar gesteld door museum De Koperen Knop. Hetty: ,,Het was mooi om te horen welke verhalen de bewoners over de schoolmaterialen konden vertellen. Zo werd het verschil tussen vroeger en nu nog duidelijker. Het was een bijzondere middag en zeker voor herhaling vatbaar."

Ds. Willem J.J. Glashouwer spreekt in Alblasserdam

ALBLASSERDAM Zondag 6 mei is er een themabijeenkomst om 19.30 uur in 't Scheepke, Rijnstraat 434. Ds. Glashouwer zal als thema: Opstanding & Koninkrijk bespreken. Christian Verwoerd zal die avond zingen en de samenzang begeleiden.