Vrijwilliger Hugo Vermeulen in het museum De Koperen Knop
Vrijwilliger Hugo Vermeulen in het museum De Koperen Knop Aart Vermeij

'Ze waren vroeger zo dom nog niet!'

19 juni 2018 om 10:01

HAGI-VRIJWILLIGER

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk verzet door vrijwilligers. Aart Vermeij spreekt om de week met een van deze Hardinxveldse vrijwilligers. Deze week Hugo Vermeulen.

Hoe is uw naam en waar en wanneer bent u geboren?

Ik ben Hugo Vermeulen en ben geboren op 2 maart 1950 in Maasdam en heb daar tot 2015 gewoond.

U doet vrijwilligerswerk, bij welke stichting of club doet u dat?

Bij het Museum De Koperen Knop

Wanneer is die opgericht?

Het opruimen van een garage van Marcus Vogel en het aannemen van wat daar van waarde uitkwam door Dick de Jong van het Historisch Informatie Centrum, én de vraag van de gever: "wat wordt er met de binnengebrachte spullen gedaan?", werd in 1987 de springplank een museum te starten. Door doorzetters en enthousiastelingen werd in korte tijd de Stichting Eigenaren van De Koperen Knop opgericht. Zij kochten De Koperen Knop en gaven die belangeloos ter beschikking als museum aan de samenleving. De exploitatie hiervan kwam in handen van de Stichting Vrienden van De Koperen Knop, welke het levenslicht zag op 16 november 1988.

Wat wordt er door stichting gedaan?

Het laten zien hoe het er in vervlogen tijden aan toeging op de boerderij en omgeving. Wisselende exposities etaleren een wijde waaier van onderwerpen van zowel dichtbij als ver weg. En meer en meer wordt het programma ook toegespitst op kinderen.

Daarnaast is De Koperen Knop een trouwlocatie en een prima plek voor een groepsuitje waar ook een lunch e.d. aan vastgekoppeld kan worden.

Op het moment zijn er 135 vrijwilligers in dienst. Er zijn er die 4 dagen per week komen maar ook mensen van 1 x per maand. De Playmobil expositie trok vorig jaar bijna 6000 bezoekers in 10 weken. Dan is er een dubbel aantal suppoosten nodig en daaraan hebben we een chronisch gebrek. Het mooie van hier vrijwilligerswerk te doen is, dat er verschillende werkzaamheden zijn en je kunt kiezen wat bij je past.

Wat is uw taak hier?

Vanaf december 2015 houd ik als suppoost rondleidingen, registreer wat mensen komen brengen, vertel ook wat er mee gaat gebeuren. Tijdens de wisselende exposities proberen we onze vaste expositie zo mogelijk aan te passen. Bovendien verleen ik hulp bij het organiseren van trouwerijen. Technische klussen horen zeker tot mijn werkterrein. Ik werk hier gemiddeld 2 x een dagdeel per week, maar neem ook voorwerpen mee naar huis om het daar op te knappen.

Wat is er mooi aan dit werk?

Het contact met de kinderen, zij zijn zó enthousiast, maar hebben soms een verkeerd beeld van wat de mensen vroeger konden. Wanneer zij het vele handwerk zien, hoe vernuftig dingen in elkaar zitten, ontlokt dat hen weleens de uitroep: "ze waren vroeger zo dom nog niet". Met gespitste oortjes luisteren ze als ik in de smederij vertel over de trappen van vergelijking: heet, gloeiend heet en witheet. Ook hebben we het over hennep, er werd gelijk aan wiet gedacht. Ik kijk goed of iedereen in de groep tot zijn recht komt, het vele wat er is te zien en wordt gehoord, kan voor sommige kinderen soms even te veel zijn.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

Ik vind het echt moeilijk om "nee" te zeggen, omdat ik veel plezier heb in mijn werk, maar ook mijn vrouw en kinderen moeten een beroep op me kunnen doen.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligerswerk?

Voor ik in 2015 ging verhuizen heb ik al veel van onze oude gebruiksvoorwerpen naar het museum in Heinenoord gebracht. Wat ik meenam naar het nieuwe huis, bleek niet bij de inrichting te passen. Dat moest toen maar naar De Koperen Knop en ik vertelde de suppoost het één en ander over die voorwerpen, deze haakte erop in: "zo iemand als u hebben we hier hard nodig, kom hier vrijwilligerswerk doen". Dat heb ik toen gedaan.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?

Wij hebben hier verschillende commissies met hun eigen leidinggevenden zoals voor de exposities, textiel, educatie en huwelijk. Deze overleggen ieder afzonderlijk, maar waar nodig, ook onderling. Iedereen heeft zo zijn eigen mening en dat is goed. Over het algemeen gaat de samenwerking naar wens.

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

Ik vind het leuk, dus ga graag nog een poosje door.

Heeft u een hobby?

Ja, ik heb 30 jaar bij de brandweer gezeten en ben 28 jaar LOTUS slachtoffer op verschillende locaties. Veiligheid is voor mij een hot item, wat ook in De Koperen Knop van pas komt.

Waarom zit u niet achter de geraniums?

Ik ben een doener, stilzitten is niets voor mij.

Heeft u of doet u betaald werk en wat bent u van professie

Ik heb 51 jaar als schilder gewerkt.