'Hoogte bijdrage huishoudelijke hulp verontrustend'

19 juni 2018 om 11:44

p Vervolg van voorpagina

Cor van Vliet (ChristenUnie) vindt het belangrijk dat zij geen nadeel mogen ondervinden van die bestuurlijke keuze. Dat dat toch is gebeurd, is volgens Van Vliet ,,zeer ernstig''. De ChristenUnie heeft vragen gesteld aan het college en wil weten hoeveel mensen gedupeerd zijn.

De eigen bijdrage is onder meer bedoeld om mensen bewuster te maken van de zorgkosten. De bijdrage wordt gerekend als iemand gebruik maakt van hulp die de gemeente verzorgt via de Wmo, zoals hulp bij het huishouden. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per gemeente of regio en is afhankelijk van inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling.

De ChristenUnie heeft een berekening gemaakt voor een echtpaar van 70-plus met een gezamenlijk inkomen van 32.500 euro. Daaruit blijkt dat ze voor de huishoudelijke hulp die ze krijgen in Hardinxveld bijna 1200 euro eigen bijdrage moeten betalen. Terwijl als het stel in Gorinchem had gewoond een eigen bijdrage had van nog geen 500 euro per jaar.

Het verschil van 700 euro is ,,hoofdzakelijk een gevolg van de overgang naar Drechtsteden'', meent de ChristenUnie. Volgens de partij is het aangehaalde voorbeeld geen uitzondering, ,,waardoor wij het idee hebben dat veel meer mensen hier onaangenaam door verrast zijn''. De partij wil weten of het verschil met gemeenten in de AV-regio, zoals Gorinchem, kan worden verkleind.