Raad stoeit met rapport Berenschot

3 juli 2018 om 15:46

H'VELD-G'DAM Hardinxveld maakt amper een half jaar deel uit van de Drechtsteden of het moet zich al buigen over de vraag hoe het anders moet binnen de gemeenschappelijke regeling. Aanleiding is het rapport Berenschot dat de gemeente Dordrecht heeft laten opstellen. De gemeenteraad boog zich donderdag over het rapport. Die bleek verdeeld.

,,Net nadat een verstandshuwelijk is gesloten, kunnen we in relatietherapie'', omschreef CDA-raadslid Timon van Zessen de situatie. Hoe die therapie er echter uit moet komen te zien, is ongewis. Laat staan, hoe de relatie zelf uiteindelijk moet zijn. De vraag is ook: hoe nu verder? Biedt dit rapport aanknopingspunten? En zo ja, wie is er aan zet? Is dat het Drechtstedenbestuur, de Drechtraad, de verschillende gemeenteraden, Dordrecht of de bestuurlijke begeleidingscommissie die ad hoc hiervoor is opgericht?

Bedoeling is dat het initiatief vooral bij die laatste ligt. In de begeleidingscommissie nemen collegeleden van de verschillende Drechtstedengemeenten zitting. Om daar het vervolgproces verder vorm te geven heeft het Hardinxveldse college een voorlopige reactie op het rapport opgesteld. Dat deelt ,,op hoofdlijnen'' de conclusies, maar vindt het te vroeg ,,om in te gaan op de aanbevelingen die Berenschot doet''.

In de brief van het college staat een aantal aandachtspunten voor het verdere proces. Zo moet kwaliteit voorop staan en aandacht wordt gevraagd voor een ,,positieve cultuur'' binnen de Drechtsteden. De gemeenteraad moest donderdag besluiten of ze zich in die reactie kan vinden.

De TAB en PvdA lieten weten het rapport Berenschot maar een vodje te vinden. Volgens de sociaaldemocraten is alles vanuit het gezichtspunt van Dordrecht onderzocht. ,,De overige zes gemeenten zijn niet in het rapport meegenomen'', zei burgerraadslid Gert Maas. Volgens de TAB ontbreekt het aan een overkoepelende visie. ,,We willen weten waar we aan toe zijn'', aldus raadslid Robert Philippo.

SGP, ChristenUnie en CDA zijn optimistischer. Zij zien genoeg aanknopingspunten om aan de hand van het rapport aan de slag te gaan. SGP-fractievoorzitter Arjan Meerkerk kon zich goed vinden in de reactie die het college heeft opgesteld. ,,Daar zit geen woord Spaans bij.'' Hij zocht toenadering bij PvdA en TAB en vroeg wat ze dan anders willen. De TAB kwam daarop met een aantal aanpassingen, waar ook de PvdA zich in kon vinden.

Het college zal een nieuwe brief opstellen, waarin zoveel mogelijk de standpunten van de partijen worden meegenomen. Donderdag buigt de raad zich daar weer over.