Gerdien van Wijk raadt iedereen aan om kennis te nemen van dit onderwerp.
Gerdien van Wijk raadt iedereen aan om kennis te nemen van dit onderwerp. Ria Scholten

'Autisme en ouder worden'

11 september 2018 om 12:51

Deviaa houdt een symposium over dit interessante onderwerp

H'VELD-G'DAM Deviaa, het begeleidingscentrum voor Arbeid, Onderwijs & Gezin, organiseert zaterdag 10 november in samenwerking met psychosociaal therapeut Ben Zijl een symposium met als thema 'Autisme en ouder worden'. Hulpvragers en hulpverleners zijn van harte welkom in Hervormd Centrum De Parel, Talmastraat 9. Daarnaast is een ieder die in zijn of haar omgeving (netwerk) met autisme te maken heeft en/of geïnteresseerd is in het onderwerp, van harte welkom. Het symposium wordt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur. De entree bedraagt 19,95 per persoon.

door Ria Scholten

Gerdien van Wijk, gedragstherapeut en autismedeskundige bij Deviaa vertelt: ,Het onderwerp heeft o.a. onze interesse gewekt omdat de wetenschap zich hier momenteel mee bezig houdt. Dit heeft geleid tot onze beslissing hierover een symposium te organiseren. We zien in onze praktijk veel cliënten met vragen en problemen met betrekking tot autisme bij het ouder worden. Het heeft ons getriggerd om dit onderwerp verder te onderzoeken.'

Tijdens het symposium komt een drietal deelonderwerpen aan bod. Als eerste: Bejaard of bedaagd, de invloed van ASS. De afkorting staat voor Autisme Spectrum Stoornis. Er wordt stilgestaan bij de veranderende hersenwerking bij 55-plussers met autisme. Het tweede onderwerp is Draagkracht & leefbaarheid & ASS. Dit wordt belicht door collega Ben Zijl. Hij gaat in op de impact van het ouder worden van degene met ASS en zijn/haar omgeving. Het laatste onderwerp dat aan de orde komt is Ouder worden in de relatie & ASS. Hierbij staat wisselwerking tussen de persoon met ASS en diens (intieme) relaties centraal. Afsluitend kunnen er vragen worden gesteld aan een forum.

Gerdien legt uit: ,,Autisme is een neurobiologische stoornis, waar de wetenschap nog niet alles van weet. Wél is bekend dat er iets misgaat in het zgn. 'informatie-filterproces' en de informatieoverdracht tussen verschillende hersengebieden. Hetzelfde geldt voor de verwerkingssnelheid van informatie. Vroeger werd aangenomen dat autisme alleen voorkwam bij personen met een verstandelijke beperking. Sinds een aantal decennia is bekend dat deze aandoening ook voorkomt bij mensen met een (boven)gemiddelde intelligentie. Dit betekent dat op dit gebied het wetenschappelijk onderzoek nog jong is."

,,Uit onderzoek is tot dusver gebleken dat de problematiek rond autisme over het algemeen afneemt bij het ouder worden. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat in het dagelijks leven de druk van de ketel is. Wij zien in onze praktijk echter wel bijkomende problemen ontstaan. Voorbeelden zijn depressie, eenzaamheid, teleurstelling over hoe het leven is verlopen, maar ook het ontbreken van toekomstplannen."

Wij willen iedereen die zich in autisme herkent, en hun relaties, van harte uitnodigen zich aan te melden. Ook een ieder met interesse in het onderwerp is van harte welkom. Aanmelden kan via e-mail: secretariaat@deviaa.nl of telefonisch via 078-4444000.