Lezing en workshop Cultuur van Staphorst

27 november 2018 om 15:59

H'VELD-G'DAM Op dinsdag 11 december verzorgt Alie van Lopik in Museum De Koperen Knop een middag over de bijzondere cultuurhistorie van Staphorst. Het langgerekte Overijsselse lintdorp Staphorst kent een boeiende reeks aan cultuuruitingen.

Alie van Lopik komt deze middag vertellen over de rijke cultuur van Staphorst die zij ontdekte toen ze een cursus volgde die tot gediplomeerd Vakvrouw van het Staphorster Stipwerk. Het Stipwerk blijkt maar een klein onderdeel te zijn van de tradities en de mysterie en de aantrekkingskracht van Staphorst.

Het dorp klinkt velen bekend in de oren, vaak in negatieve zin. Men brengt het in verband met regels en religie. Maar in Staphorst kenmerkt het hele leven zich juist door vrolijke kleuren en opsmuk. De kleur rood is hier favoriet: 'Als er geen rood bij is, dan is het geen Staphorst'. Dat is niet alleen te zien in de vrolijk gebloemde kleding; ook in de meubels in huis en de melkbussen in de schuur.

In Staphorst zijn ook de cultuurhistorische waarden van het landschap van bijzonder belang. Honderden boerderijen staan onder monumentenzorg met hun minstens zo bijzondere bijgebouwen. De structuren van de verkaveling, de erven en de boerderijarchitectuur zijn bepalend zijn voor de eigen ruimtelijke identiteit van het landschap van Staphorst.

De middag begint om 13.00 uur en de kosten zijn € 7,50 p.p. inclusief entree museum, materiaal workshop en koffie of thee. Aanmelden: 0184-611366, koperenknop@koperenknop.nl en in het museum.