Gemeente stimuleert isoleren huizen

11 december 2018 om 17:18

H'VELD-G'DAM De gemeente biedt inwoners die hun huis willen isoleren aan om deel te nemen aan een groepsaankoop. Tot eind volgende week kunnen huiseigenaren zich melden om een vrijblijvende offerte aan te vragen voor isolatiewerkzaamheden. Het gaat daarbij om bodem-, vloer- en spouwmuurisolatie.

Met de groepsaankoop neemt het college alvast een voorschot op de Energieagenda waarover de gemeenteraad begin volgend jaar een besluit neemt. Een conceptversie is door de raad al een keer behandeld. De Energieagenda is het stappenplan van de gemeente om te komen tot de klimaatdoelstellingen. In 2035 moet Hardinxveld van het gas af zijn. Voor het zover is, richt de gemeente zich vooral op energiebesparing.
,,De groepsaankoop is bedoeld voor inwoners van wijk De Peulen, maar andere inwoners uit Hardinxveld-Giessendam met een koopwoning mogen natuurlijk ook gebruik maken van deze actie", zegt wethouder Jan Nederveen. Hij wil daarmee de stap tot isoleren gemakkelijker en aantrekkelijker maken.
In De Peulen zijn onlangs scans uitgevoerd voor de verschillende type huizen. ,,Daar zijn beelden gemaakt met warmtecamera's om te kijken waar een lek zit", legt Nederveen uit. Bewoners konden vervolgens de adviesrapporten terugzien.
Nederveen laat weten dat van de ongeveer zeshonderd huishoudens die in De Peulen zijn benaderd zon dertig huiseigenaren zich hebben aangemeld voor een offerte. ,,We hadden op meer gehoopt", zegt de wethouder die zich nog bezint op hoe hij meer meer mensen over de streep kan trekken.
De groepsaankoop moet vooral de kosten van isolatie voor mensen reduceren. Volgens Nederveen is de investering gemiddeld binnen vijf tot zes jaar terugverdiend aan uitgespaarde energielasten. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij het Regionaal Energieloket.