Sliedrechter Jelle Korevaar won de Elisabeth van Thüringenprijs.
Sliedrechter Jelle Korevaar won de Elisabeth van Thüringenprijs. Bettine Brouwer

Prijs voor Sliedrechtse kunstenaar

29 november 2018 om 09:51

'Ik wil laten zien wat er speelt in de samenleving'

SLIEDRECHT Jelle Korevaar (29) heeft maandag 19 november, in samenwerking met het Leger des Heils, de Elisabeth van Thüringenprijs gewonnen. ,,Dit is een belangrijke prijs voor kunstprojecten die een verbintenis hebben met zorg en welzijn", vertelt hij trots.

door Bettine Brouwer

Vanuit het Frans Hals Museum in Haarlem werd de prijs uitgereikt door een vakjury met de lovende woorden: 'Een mooi voorbeeld van een klein project dat op een gedurfde manier kunst combineert met zorg en daarbij de cliënten sterk betrekt bij de kunst. Het is een niet-traditionele wijze van het toepassen van kunst in een zorgomgeving'.

Het project genaamd 'Kunst en Welzijn' heeft de stimuleringsprijs gewonnen, die bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro om het (mede) te kunnen financieren. Het betreft een samenwerking van het Leger de Heils, maatschappelijk centrum Rotterdam met kinetisch kunstenaar Jelle Korevaar waarin ze de groeiende eenzaamheid in de maatschappij bespreekbaar willen maken en mensen met elkaar in contact willen brengen.

De Sliedrechter vertelt: ,,Ik maak kinetische kunst met een filosofisch uitgangspunt. Dat wil zeggen dat ik machines maak, die verhalen produceren. Ik wil hiermee mensen laten zien wat er speelt in de samenleving. Mijn werk stelt vragen rond maatschappelijke thema's. Voor dit kunstproject ga ik een mobiele installatie maken waar mensen een geheim achter kunnen laten. Een plek waar je kwetsbaar kunt zijn. Door een geheim achter te laten en dat van een ander te lezen, kunnen mensen dit met elkaar gaan delen. Zo ontstaat er een verbinding tussen mensen die er eerst niet was."

Patricia Platell-de Jong, teammanager van vier buurtsteunpunten bij het Leger des Heils vult aan: ,,Wij geloven dat je samen leven niet alleen doet, maar dat je elkaar daarvoor nodig hebt. In gesprek gaan over eenzaamheid en mensen uitdagen daar iets tegen te doen, dat is wat we met dit project willen bereiken." Jelle: ,,De installatie wordt verplaatsbaar en zal in de verschillende buurtcentra in Rotterdam komen te staan. Ik krijg de vrije hand in het maken van het kunstwerk. Patricia houdt zich bezig met het projectplan, de fondsen aanschrijven en alles eromheen, daar ben ik dan weer niet zo goed in."

De Elisabeth van Thüringenprijs wordt eens in de 3 jaar uitgereikt aan een nog te realiseren kunstproject in de gezondheidszorg. Het doel van de prijs is het stimuleren van kunst die het welzijn en welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers in de gezondheidszorg bevordert.

,,Het is een eer om deze prijs te mogen ontvangen, ik had het niet verwacht", zegt Jelle. ,,Ik kan nu een project uitvoeren waar ik anders de middelen niet voor zou hebben. Daarnaast betekent het ook dat de jury, bestaande uit bekende personen uit de moderne kunstwereld, vertrouwen in mij heeft. Dat is heel tof en werkt motiverend om er iets moois van te maken. Vanaf januari ga ik starten met het bouwen van de installatie."