Pianist Joël van Barneveld zocht voor zijn cd verschillende tijdloze klassieke werken uit
Pianist Joël van Barneveld zocht voor zijn cd verschillende tijdloze klassieke werken uit C. van der Wal foto en film

Tijdloze muziek voor het goede doel

Expressief Hardinxveld

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week vieren we een cd-release met de jonge pianist Joël van Barneveld voor wie Wibi Soerjadi en Lucas en Arthur Jussen grote voorbeelden zijn.

Dat Joël iets met muziek ging doen, was eigenlijk vanzelfsprekend. Iedereen in het gezin van Barneveld doet iets met muziek. De 14-jarige VWO-scholier koos op zijn 6e bewust voor de piano, hij vond het een mooi instrument. Hij ging op les bij pianist Reinier Korver, later bij Arjan Versluis. In oktober 2017 besloot Joël mee te doen aan een concours dat werd georganiseerd door muziekuitgeverij Interclassic music. Niet geheel zonder succes: Hij werd tweede. De jury was vooral lovend over zijn gevoelige spel en zijn talent om mensen te raken.

Op de vraag waarom hij zo van klassieke muziek houdt, heeft Joël een duidelijk antwoord: ,,Klassieke muziek is voor mij de enige muzieksoort waarbij je de piano ten volste kunt benutten. Het zit soms ingewikkeld in elkaar, waardoor ik de lat steeds hoger kan leggen." Het meest houdt hij van Chopin en Liszt, componisten uit de Romantiek: ,,Deze componisten halen echt alles uit de piano wat er inzit, elk nootje moet perfect gespeeld worden." Het is niet vreemd dat Joël juist met deze muziek de concoursjury wist te overdonderen, in de Romantiek draait het onder andere om het gevoel en de expressie. Hoe het komt dat Joël zo gevoelig en expressief speelt weet hij zelf ook niet precies: ,,Ik kijk eerst naar de noten en bekijk verschillende versies op YouTube. Vervolgens ga ik zelf op ontdekking en maak mijn eigen versie." Broer Joost vat het duidelijk samen: ,,Het spel komt gewoon vanuit z'n hoofd zo z'n handen uit!"

,,Na het concours belde een contactpersoon van de uitgeverij of ik misschien een cd wilde opnemen", vertelt Joël. Een droom ging in vervulling, zeker omdat Joël zelf het repertoire mocht samenstellen. ,,Ik heb gekozen voor een breed repertoire van Bach tot de hedendaagse componist/pianist Yiruma. Naar mijn idee zijn alle nummers die ik heb gekozen tijdloos en zullen ze nooit hun zeggingskracht verliezen, vandaar ook de titel van de cd: Timeless." De ervaring van een cd-opname smaakt naar meer: Wanneer de mogelijkheid zich zou voordoen, zou Joël zo wéér een cd opnemen. Wie denkt dat het geld nu binnenstroomt bij Joël heeft het mis: ,,Ik heb samen met de muziekuitgeverij besloten om de opbrengst te schenken aan een goed doel." Omdat zowel Joël als de muziekuitgeverij beide christelijk zijn was de keuze snel gemaakt: Stichting Hulp Vervolgde Christenen. ,,Het is erg dat je om je religie wordt benadeeld of onderdrukt", legt Joël uit ,,Ik leef hier als christen in een vrij land en kan zo iets terugdoen voor medechristenen."

De cd-presentatie wordt zaterdag 12 januari 19.30 gehouden tijdens het Nieuwjaarsconcert van Peter Wildeman in de Grote Kerk in Gorinchem. Deze avond wordt gehouden ten behoeve van Stichting HVC. De cd is vanaf dan voor 15 euro verkrijgbaar op het concert, via de site van de stichting: www.stichtinghvc.nl/timeless of bij Joël thuis aan Binnendams 88.