Waterschap vervangt 250 populieren in de Alblasserwaard

H'VELD-G'DAM Deze maand vervangt Waterschap Rivierenland 250 populieren langs wegen in de Alblasserwaard. Door te rooien en te herplanten, verjongt de laanbeplanting, karakteristiek in het veenweidegebied. In Hardinxveld-Giessendam gaat het om 23 populieren langs de Spoorweg/Polderweg. In Noordeloos, langs de Middenweg, worden 25 bomen vervangen.

Als wegbeheerder is het waterschap al enkele jaren bezig om het bomenbestand van duizenden exemplaren te verjongen. Oude bomen moeten worden vervangen, omdat ze gebrekkig en onveilig worden.

Om flora en fauna te ontzien, worden de bomen in de winter en gefaseerd gekapt; zo is de impact voor bijvoorbeeld vleermuizen niet te groot. Elke boom wordt herplant met soorten uit de streek, afhankelijk van de situatie. Een populier heeft bijvoorbeeld een ruimere berm nodig dan een wilg. Om veilig te werken, worden wegen tijdens de werkzaamheden deels of geheel afgesloten.

Ook worden er bomen vervangen aan de Peppelweg in Groot Ammers (20 bomen), Vlietweg in Bleskensgraaf (36 bomen), Matenasche Scheikade (100 bomen), Aaksterveldsesteeg Ameide (50 bomen).