'Te veel de politiek in slechtste vorm'

15 januari 2019 om 09:05

Ingezonden

Eind oktober heeft Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam vragen gesteld aan alle 5 politieke partijen in Hardinxveld-Giessendam met het verzoek hierop te reageren. Helaas is er minimaal respons geweest op onze vragen. Slechts twee partijen nodigden ons uit voor een gesprek. Deze partijen gaven ons in de toekomst meer te willen betrekken in deze materie.

We zie geen enkele aandacht op de zaken die er echt toe doen:betaalbare woningen met een huur van €550 tot € 600 euro per maand. We vinden bij 3 van de 5 politieke partijen geen enkele betrokkenheid. Komt dit doordat geen enkel raadslid in een huurhuis woont?

De huurdersraad dringt er op aan om betaalbare woningen te bouwen. De middengroep groeit sterk, en de duurdere woningen (tot de geliberaliseerde topprijs €710,- euro) komen er steeds meer. Juist de politiek zou meer kunnen doen voor betaalbare woningen. Aan Fien Wonen en de Huurdersraad ligt het niet, die willen wel.

Ook spraken wij met de politiek over de plannen van Fien Wonen betreft de Sluisweg en de Frederikstraat. Ook tijdens dit gesprek kregen wij niet de indruk dat ze ook maar enige affiniteit hebben met dit onderwerp. Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam juist wel, en is geen voorstander om goedkope en of betaalbare woningen te amoveren (lees slopen) dit betekent dat weer circa 53 woningen worden onttrokken aan de betaalbare groep woningen.

Als het aan de corporaties en de Woonbond ligt, mogen de huren vanaf juli volgend jaar met niet meer dan de inflatie stijgen. Inflatie is de gemiddelde stijging van consumentenprijzen en lag vorig jaar op 1,4 procent. De afgelopen jaren mocht de huurstijging nog 1 procent bóven inflatie liggen. Dat procent gaat er nu af, wat huurders zo'n 80 euro per jaar kan schelen. Dit geeft wel aan dat de huren voor nieuwbouw te hoog zijn. Ook de gemeente kan hierbij een rol spelen, door juist de bouwkavel die nodig is op sociaal niveau aan te bieden voor een sociale grondprijs aan de corporatie.

,,Veel huurders hebben het al moeilijk genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen", Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid en zullen waar dan ook proberen de huurverhoging zo laag mogelijke te houden en matigen we de huurprijzen nog verder."

Ook is afgesproken dat er 'enige ruimte blijft om lokaal te variëren'. Zo mogen corporaties, huurdersorganisaties en een gemeente straks afspreken (de Prestatieafspraken) om de huur met maximaal 1 procent extra te verhogen, als dat nodig is om in de regio van Fien Wonen huizen te bouwen en de corporatie te weinig geld heeft om dat te kunnen betalen.

Het lijkt ons niet juist als we elkaar zonder discussie binden aan weinig doordachte stellingen en richtingen, laat staan het stimuleren. (Dat lijkt de bekende sigaar uit eigen doos) Het lijkt allemaal doordacht, maar schiet tekort in de richtingen en oplossingen. Dat is nu net waar de Huurdersraad zich druk en grote zorgen over maakt.

Lees meer op onze website www.huurdersraad.com

Namens de Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam