[p] Vervolg voorpagina

15 januari 2019 om 15:23

Ondermijnende criminaliteit houdt onder meer in dat bedrijven gebruikt worden voor illegale doeleinden. De gemeente heeft ,,een aantal concrete signalen" ontvangen dat criminelen hier activiteiten ontplooien op het gebied van mensenhandel, witwassen, drugscriminaliteit.
Een ander probleem dat aandacht verdient is de overlast van verwarde mensen. Het gaat veelal om drugsverslaafden of mensen met een psychisch probleem. Ook daar wil de gemeente samen met de politie wat aan doen omdat het aantal overlastmeldingen toeneemt. Hetzelfde geldt voor overlast die de jeugd veroorzaakt.
De derde prioriteit legt de gemeente bij de senioren, die vaker slachtoffer zijn van babbeltrucs, fraude of mishandeling. ,,In veel gevallen worden fraude en mishandeling gepleegd door de mantelzorgers of verzorgend personeel", schrijft de gemeente. Al is in Hardinxveld niet bekend hoe vaak dat is gebeurd.
Het gemeentelijke veiligheidsbeleid komt tot stand in samenspraak met onder andere de politie, brandweer en gemeenteraad. Een eerste opzet van dit zogeheten Integraal Lokaal Veiligheidsplan is onlangs opgesteld. Daarover zal de gemeenteraad zich donderdag buigen.