Auto gemaakt van een bouwplaat
Auto gemaakt van een bouwplaat Wim van Wijngaarden

Bouwplaten te zien in Het Regthuys

22 januari 2019 om 13:00

GIESSENBURG In museum Het Reghthuys in Giessenburg wordt zaterdag 26 januari de nieuwe expositie De Wereld van de Bouwplaat geopend. De heer J. van den Bor uit Putten leverde samen met uitgeverij Leon Schuijt uit Alkmaar veel prachtige werkstukken van bouwplaten hiervoor aan.

Bouwplaten zijn al heel oud. De oudst bekende bouwplaat dateer uit 1529 en bevindt zich in het Germanisch Nationaal Museum te Neurenberg. In de 19e eeuw verschijnen de kartonnen bouwplaten in grote getalen. Tot in de tweede wereldoorlog was er veel belangstelling voor deze bouwplaten. Leveranciers van deze bouwplaten waren vooral Duitsland en Frankrijk maar ook uit Spanje kwamen vanaf het eind van de 19e eeuw veel bouwplaten.

Zakte na de oorlog de markt in, in de 80 jaren van de vorige eeuw kwam er opnieuw veel belangstelling voor de bouwplaat. Velen denken dat bouwplaten voor kinderen zijn. Niets is echter minder waar. Juist voor volwassenen is het maken van grote bouwplaten een bijzondere hobby. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook kleine bouwplaten voor de jeugd. De expositie is te zien tot en met zaterdag 1 juni. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag open vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur.