Raadspraat

11 februari 2019 om 16:18

Hamburger- participatie

Begin deze maand is de 1e paal van het fastfoodrestaurant met de gele bogen geslagen. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt in het leven ben je hier blij mee of teleurgesteld over. Standpunten kunnen worden gevormd rondom zaken als milieu, levensstijl, smaak, werkgelegenheid of dierenwelzijn.

In Hardinxveld staan de komende tijd een aantal bouwprojecten gepland. De IJzergieterij, De Rokerij, 't Oog, het laatste gedeelte van De Blauwe Zoom. De overheid wil én moet niet meer buiten de burger rekenen. Zij zoekt naar manieren waarop dit het beste werkt. Burgerparticipatie dus. Participeren is meedoen. Burgers die betrokken zijn bij wat er in hun omgeving gebeurt. Dat gaat verder dan alleen vertellen wat er gaat gebeuren. Dat begint bij zorgen dat de procedures helder zijn en burgers niet alleen waarderen als ze meewerken, maar ook iets met verbeterplannen of mogelijk verzet doen.

Het moet duidelijk zijn wat de belangen van de betrokken partijen zijn. De gemeente kan een partij zijn met een belang. Individuele burgers hebben hun belang. Verenigde burgers hebben een gedeeld belang. Bedrijven die betrokken zijn bij projecten hebben belangen. Hoe meer partijen betrokken zijn, hoe ingewikkelder het is om iedereen tevreden te stellen. Dat gaat niet lukken. Er zullen uitkomsten zijn, waarbij partijen teleurgesteld raken.

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de gemeentelijke organisatie ingesteld is op initiatieven en inspraak van burgers en bedrijven. Het is voor alle betrokken partijen van groot belang om te weten hoe de procedure loopt en wanneer inspraak mogelijk is en wat ermee gedaan wordt.

De hamburger; ik vind 'em lekker op zijn tijd. De burger; inwoner en belanghebbende. Participatie; samen zeggenschap met oog voor ieders belang. Burgerparticipatie; meedoen en gehoord worden.

Peter aan de Wiel, ChristenUnie