Expositie Koperen Knop
Expositie Koperen Knop Richard van Hoek Fotografie

'Goede kunst is onaards en verheven'

H'VELD-G'DAM Afgelopen zaterdag werd in De Koperen Knop een tentoonstelling geopend met het werk van Henk Klop. Een tentoonstelling met een emotionele lading: Het is de eerste tentoonstelling sinds zijn dood in april 2017.

door Walter Leendertse

Dat Henk Klop een geliefd man was en is, bleek wel uit het feit dat de genodigden massaal in waren gegaan op de uitnodiging waardoor de zolder van het museum tot de nok toe gevuld was. Tijdens de opening werden er herinneringen opgehaald door Ernst en Rita Klop, zoon en weduwe van Henk Klop en door goede vriend Richard van den Dool. De speeches werden afgewisseld met muziek, een andere grote liefde van Klop.

Door de speech van Ernst Klop kregen we een mooi inkijkje het het leven van de kunstenaar: ,,Mijn vader was een puur iemand die het liefst onzichtbaar zijn werk deed." Klop was een schilder die zich volledig gaf voor de schilderkunst en de muziek. Voor de wereld om hem heen vaak niet begrepen, maar een meester in het verbeelden van hoe hij de wereld om hem heen zag. Ernst Klop pleitte voor meer kunst in de samenleving: ,,In deze wereld draait het veel om vooruitgang, technologie en economie, maar zouden we niet veel meer behoefte hebben aan mensen die ons laten verwonderen?" Hij citeerde zijn overleden vader die ooit in een cabareteske dvd-opname zei: ,,Goede kunst is onaards en verheven." Geheel in de stijl van Henk Klop werden de speeches opgeluisterd met passende romantisch klinkende muziek met veel emoties, voor een gedeelte door Klop zelf geschreven en opgedragen aan de uitvoerende musici. Na de speech van Richard van den Dool, die in zijn bijdrage nóg eens benadrukte dat Klop het leven erg serieus nam en erg leed onder het verdwijnen van natuurlijke schoonheid die hem zo lief was, opende Rita Klop de tentoonstelling.

In de vooraankondiging beloofde de expositiecommissie een 'representatieve keuze van werken uit zijn gehele werkzame leven'. En eerlijk is eerlijk: het bleek geen loze belofte. In de expositeruimte is een uitgebalanceerde selectie gemaakt van verschillende werken. Door de verscheidenheid aan kunstwerken wordt de veelzijdigheid van Klop duidelijk zichtbaar. Tegelijk is in de tentoonstelling duidelijk te zien dat hij één grote inspiratiebron had: de natuur in al haar schoonheid maar ook grilligheid. Naast de schilderijen en tekeningen zijn er ook verschillende foto's en originele handgeschreven partituren te bewonderen. Het mooie aan de partituren is dat je ziet hóe secuur en precies Klop was. Elk nootje en elke rust is met met meest nauwkeurige precisie op de notenbalk geplaatst. Dat nauwkeurige bevestigde Rita Klop, die mij wees op het plaatsen van de handtekening: ,,Henk zocht voor zijn handtekening het meest geschikte plekje uit op het schilderij." Dat kon heel traditioneel aan de onderkant zijn, maar -zoals op een aantal werken in de expositie zichtbaar is- ook in het midden of aan de bovenkant. In de opening werd de vergelijking met Vincent van Gogh gemaakt, even miskend misschien, maar zeker even zo geniaal.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 6 april. Veel van de tentoongestelde werken zijn te koop evenals verschillende CD's en een pas uitgebrachte CD-box.