Bas van Houwelingen met een, door hem op maat gemaakt, schaalmodel.
Bas van Houwelingen met een, door hem op maat gemaakt, schaalmodel. Walter Leendertse

Communicatie duidelijk maken

Expressief Hardinxveld

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week gaat hij op bezoek bij ontwerper, illustrator en maquettebouwer Bas van Houwelingen.

Ruim 15 jaar geleden besloot Bas de stoute schoenen aan te trekken en liep hij bij Young Design® - toen nog gevestigd aan de Peulenstraat - binnen of ze iemand konden gebruiken voor het ontwerpen van websites. Hij deed een ICT-opleiding en was vooral hobbymatig bezig met het bouwen van websites. Uiteindelijk liep hij er stage en bleef er zelfs werken. ,,Eigenlijk was ik een beetje vreemde eend in de bijt, omdat ik een technische opleiding heb gevolgd en uiteindelijk bij een creatief bedrijf ging werken" vertelt Bas ,,Gelukkig heeft Bert (eigenaar Young Design® red.) mij alle creatieve kneepjes van het ontwerpvak geleerd waardoor ik bijvoorbeeld ook logo's en huisstijlen heb leren ontwerpen." Tegelijkertijd begon Bas zich meer te interesseren voor het maken van digitale illustraties. ,,Dat liep op een gegeven moment zo goed dat ik besloot mijn eigen bedrijf te starten." Bas zocht naar een originele naam voor zijn bedrijf en kwam uiteindelijk uit op Baixo (spreek uit als 'baisjoe') wat de Portugese equivalent van Bas is. Bas heeft zich vooral gespecialiseerd in het maken van infographics, illustraties die worden gemaakt om bijvoorbeeld een proces uit te leggen of een situatie te schetsen. ,,Ik hou ervan om communicatie te verduidelijken met beeldmateriaal. Vaak zegt een plaatje zoveel meer dan enkel de tekst." De kracht van de ontwerpen van Bas zijn vaak dat het herkenbaar, duidelijk, strak en kleurrijk is. ,,Ik hou van kleur, ik hoop dat ik mensen vrolijk maak met mijn creaties."

Zo'n drie jaar geleden kwam een andere hobby van Bas om de hoek kijken: LEGO®. ,,Ik hield er altijd al van om dingen te bouwen en te ontwerpen en ik wilde op mijn zolder graag een stad na bouwen." Zodoende kwam Bas in aanraking met ontwerpsoftware om je eigen LEGO®-bouwsels te maken. Om zijn hobby enigszins te bekostigen bedacht Bas dat het wellicht rendabel zou zijn om op maat gemaakte modellen uit LEGO® te maken voor bedrijven en particulieren. Zijn tweede bedrijf LMmodels was een feit. Één van de laatste modellen die Bas ontwierp was voor een scheepskok die een schaalmodel van het schip wilde. Naast de ontwerpen voor particuliere klanten maakt Bas ook vaak modellen voor bedrijven die een LEGO® model cadeau doen aan een zakenpartner of die op een beurs of evenement staan en hun processen of diensten middels een maquette willen laten zien. De modellen worden door Bas zelf gebouwd of als bouwpakket aangeleverd.

Het vakmanschap van Bas blijft niet onopgemerkt. Zo mocht hij onlangs voor de politie Eenheid Rotterdam verschillende illustraties verzorgen. Echte dromen heeft Bas niet: ,,Ik leef mijn droom eigenlijk al. Doordat ik eigen baas ben kan ik zelf bepalen wat ik doe. De combinatie van verschillende creatieve raakvlakken maakt dat hetgeen wat ik doe nooit saai wordt! "

Kijk voor meer info over het werk van Bas op www.baixo.nl en www.lmmodels.nl